Olkiluodon tilanne puhutti Sipilän Pariisin-vierailulla – Hollande patisti osapuolia sopuun

Olkiluodon kolmosreaktorin kohtalo nousi keskusteluihin pääministeri Juha Sipilän Pariisin-vierailulla. Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva ja voimalan tilannut Teollisuuden Voima (TVO) ovat kiistelleet voimalan viivästymisen kustannuksista. Ranskan presidentti François Hollande patisti yhtiöitä ratkaisemaan kiistansa.

Ulkomaat
Francois Hollande ja Juha Sipilä.
Valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Juha Sipilä teki keskiviikkona ensimmäisen valtiovierailunsa Pariisiin. Sipilä tapasi Ranskan presidentin François Hollanden sekä pääministeri Manuel Vallsin, joiden kanssa hän keskusteli muun muassa Euroopan unionin yhteisen puolustuksen tiivistämisestä sekä Britannian EU-eron mahdollisista seurauksista.

Keskusteluissa nousi esille myös ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan ja suomalaisen TVO:n kiista Olkiluodon kolmosreaktorin valmistumisen kustannuksista. Neuvotteluiden kerrottiin ajautuneen toukokuussa umpikujaan.

Hollande: Rakennustyöt saatava valmiiksi

Presidentti François Hollande patisti yhtiöitä pyrkimään yhä sopuun.

– Olkiluodon rakennustyöt on saatava lopultakin valmiiksi. Myös korvauskiistassa on löydettävä tavalla tai toisella lopullinen ratkaisu, presidentti Hollande vetosi.

Tänään keskiviikkona kerrottiin, että Ranskan valtion pääosin omistama ja pahoista talousvaikeuksista kärsivä Areva aiotaan pilkkoa osiin. Ydinpolttoaineen myyminen siirretään uudelle tytäryhtiölle, New Co:lle, ja erotetaan ongelmallisesta reaktoribisneksestä.

Kovimman kiistelyn kohteena ollut Olkiluodon kolmosreaktori jäisi vanhan Areva SA:n vastuulle.

Sipilä luottavainen reaktorin suhteen

Pääministeri Sipilä sanoi uskovansa Ranskan panostavan reaktorin valmistumiseen, uudesta yhtiöjärjestelystä huolimatta.

– Uskon, että hankkeen valmistuminen on ranskalle edelleen hyvin tärkeää. Meille ja TVO:lle on olennaista, että jatkajalla on tarpeelliset resurssit viedä tämä projekti loppuun asti, Sipilä totesi Pariisissa.

Sipilä: Henkilövaihdokset eivät vaikuta hallituksen turvallisuuspoliittiseen linjaan

Sipilän presidentti Hollanden ja pääministeri Vallsin kanssa käymien keskustelujen pääpaino oli kuitenkin EU:n yhteisen puolustuksen tiivistämisessä. Suomi ja Ranska antoivat asiasta keskiviikkona yhteisen julkilausuman, jossa ne peräänkuuluttivat yhteisiä toimia Euroopan turvallisuuden takaamiseksi sekä hybridiuhkiin vastaamiseksi.

Pukumiehiä pöydän ympärillä.
Pääministerit Juha Sipilä ja Manuell Valls.Juha Nurminen / Yle

Juha Sipilä vakuutti, että kokoomuksen puheenjohtajavaihdos ei vaikuta hallituksen turvallisuuspoliittiseen linjaan.

– Ei sillä ole vaikutusta. Linjauksista on jo sovittu, pääministeri totesi.

Sipilä sanoi myös arvostavansa Alexander Stubbin päätöstä kieltäytyä hänelle tarjotusta ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkusta – ja antaa näin tilaa uudelle puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

– Arvostan tapaa, jolla Stubb on tähän tilanteeseen suhtautunut. Kunpa me kaikki osaisimme olla yhtä hyviä häviäjiä, Sipilä sanoi.