Rikosaalto uusiseelantilaisittain: Kymmeniä avokadovarkauksia tänä vuonna

Avokadojen hinnat ovat nousseet uusiseelantilaisissa ruokakaupoissa jopa kuuteen dollariin eli noin 3,80 euroon kappale.

Ulkomaat
avokadoja
Pertti Pitkonen / Yle

Kova kysyntä ja heikko tarjonta ovat luoneet otollisen maaperän avokadovarkaille Uudessa-Seelannissa, kertovat muun muassa yleisradioyhtiö Radio New Zealand (siirryt toiseen palveluun) ja englantilaislehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Avokadojen hinnat ovat nousseet uusiseelantilaisissa ruokakaupoissa jopa kuuteen dollariin eli noin 3,80 euroon kappale. Avokadotarhoissa Uuden-Seelannin Pohjoissaarella onkin ollut vilkasta öisin.

"Helppo tapa tienata nopeasti"

Varkaat ovat tehneet nelisenkymmentä suurempaa avokadovarkautta tämän vuoden puolella. Hedelmätarhoista on viety jopa 350 avokadoa kerralla.

– Se on helppo tapa tienata nopeasti. En kuitenkaan usko, että operaatiot ovat kokeneiden tai kovinkaan järjestäytyneiden rikollisten tekemiä, sanoo toimitusjohtaja Jen Scoular New Zealand Avocado -yhtiöstä The Guardianille.

Ongelmana on, että varastetut avokadot ovat usein raakoja. Niitä on myös voitu suihkuttaa torjunta-aineilla juuri ennen varkautta, joten niiden kuoressa voi olla myrkkyjä.

Hedelmätarhoille isot tappiot

– Varastetut hedelmät päätyvät paikallisille toreille, eivät vientiin, vakuuttaa Scoular.

Uudessa-Seelannissa myydään vuosittain 25 miljoonaa avokadoa. Varkaat ovat siis vieneet vain pienen siivun kokonaistuotannosta.

– Mutta hedelmätarhat, joilla varkaat käyvät, voivat menettää jopa neljänneksen sadostaan. Tappiot voivat siis olla merkittävät, huomauttaa Scouler Radio New Zealandille.

Avokadotarhuri Hugh Moore istutti ensimmäisen avokadopuunsa Kauri Pointiiin Bay of Plentyssä vuonna 1981. Hänellä on varma mielipide varkaista.

– Toivoisin voivani ampua heidät.

Monet tarhurit ovat asentaneet liikkeestä syttyviä valoja ja hälytysjärjestelmiä suojatakseen tarhojaan.