Medvedevin savolaiskaveri – "Venäläisten kanssa pitää osata sienestää"

Pietarin talousfoorumin taustavaikuttaja Pekka Viljakainen moittii Suomea Venäjän-kaupan osaamisen puutteesta. Yritysjohtajien olisi hänen mielestään tutustuttava paremmin naapurimaahan ja sen mahdollisuuksiin.

talous
Pekka Viljakainen
Pekka ViljakainenKimmo Hiltunen / Yle

Venäjän hallituksen neuvonantaja, suomalainen liikemies Pekka Viljakainen saa ruhtinaallisen kohtelun luksushotellissa Nevan varrella, missä hän antaa haastattelun Yle Uutisille. Viljakainen vilauttaa presidentti Vladimir Putinilta lahjaksi saamiaan kalvosinnappeja, ja kaikki ympärillä olevat hotellin työntekijät havahtuvat.

Pitääkö Venäjällä olla Putinin lähipiirissä, jos aikoo pärjätä liike-elämässä?

– Kaikki rakentuu ystävyyssuhteille ja verkostojen pitää olla laajat. Jos myy jotain bulkkitavaraa, silloin halvimmalla tekevä yleensä saa urakan, mutta muutoin kaikki rakentuu henkilösuhteille, sanoo Viljakainen.

Viljakainenkaan ei kuulu Putinin lähipiiriin, vaikka onkin saanut presidentiltä korkeimman mahdollisen ulkomaalaiselle myönnettävän arvonimen Venäjän taloudelle tekemistään palveluksista.

"Suomalaisten yritysjohtajien pitäisi olla täällä"

Viljakainen moittii suomalaisia siitä, ettei liike-elämässä panosteta riittävästi henkilösuhteisiin ja jakseta vaikka sienestää liiketuttavien kanssa. Sama pätee myös kiinalaisiin, ei jakseta panostaa riittävästi kanssakäymiseen.

– Jos täällä tuntee sieniä, silloin on varsinainen kurko. Olen maalaistalon poika Joroisista, ja oikein hävetti kun en tuntenut sieniä, sillä täällä kaikki tuntevat kaikki sienet, naurahtaa Viljakainen.

Talouspakotteista huolimatta Venäjällä on hyvin vähän aloja, minne suomalaiset eivät pääsisi. Kiinalaiset ovat löytäneet Venäjälle sankoin joukoin, sillä esimerkiksi Moskovassa he ovat mukana monessa isossa infrastruktuurihankkeessa.

– Pitäisi hyödyntää Venäjän-kauppaa osaavat suomalaiset paremmin. Ja yritysjohtajien pitäisi olla läsnä täällä enemmän. Ei tämä ole sen kummempaa kuin mennä Kiinaan, Yhdysvaltoihin tai Ruotsiin. Pitää tutustua maahan, Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mielestä Suomessa ei ole tällä hetkellä riittävästi Venäjän-kaupan osaajia. Koulujen ja yliopistojen pitäisi harrastaa paljon enemmän opiskelijavaihtoa. Suomessa asuvia venäläisiä voisi myös hyödyntää aivan eri tavalla yritysmaailmassa ja ottaa heitä töihin.

– Pitäisi mennä enemmän ihmisten iholle ja rakentaa niitä luottosuhteita, mitä ilman ei ole mahdollisuutta edetä, toteaa Viljakainen.

Eritoten se pätee palveluihin tai konsultointiin, ei niinkään tavalliseen bulkkituotteeseen.

Viljakainen kuvailee modernin Venäjän kaupankäyntitapoja aivan erilaisiksi kuin mitä Suomessa saatetaan kuvitella. Vanhat mallit kosteine saunailtoineen eivät enää nykysukupolvien kanssa päde.

Pekka Viljakainen
Pekka ViljakainenKimmo Hiltunen / Yle

Medvedevin luottomies

Paitsi että Viljakainen saneeraa Venäjällä paljon parjattua valtion postilaitosta, hän on mukana rakentamassa kansainvälistä kasvuyritysten keskittymää Skolkovoon lähelle Moskovaa.

Siellä vaikuttavat jo sellaiset kansainväliset suuret nimet kuin Microsoft, Intel, Cisco ja Boeing. Yrityksiä on yli 1 400 ja kasvuvauhti on kovaa. Viljakaisen mukaan noin 50 prosenttia vuodessa.

– Amerikkalaiset ovat sijoittaneet sinne enemmän kuin koskaan huolimatta pakotteista, Boeingilla on siellä iso turvallisuuteen liittyvä tuotekehitysyksikkö, kuvailee Viljakainen.

Skolkovan kehitystyöhön Viljakainen sai kutsun pääministeri Dimitri Medvedeviltä. Hänet Viljakainen tapasi Pietarin talousfoorumissa jo kymmenisen vuotta sitten.

Postin saneeraaminen kuuluu niin ikään hänen vastuulleen. Viljakainen on postin hallituksen jäsenenä Medvedevin tahdosta. Venäjän Postipankin perustaminen on vasta saatu päätökseen.

Talouden iso kuva on synkkä

Venäjän talous ei ole vieläkään kasvussa. Tälle vuodelle ennakoidaan kolmen prosentin miinusmerkkistä loivaa alamäkeä.

Pietarin talousfoorumiin osallistuva Viljakainen kuitenkin näkee jo jotain merkkejä paremmasta.

– Ajat ovat olleet kovat, mutta on jotain alueita, jotka kasvavat kovaa, kuten maatalous, elintarviketeollisuus ja palvelut. Niihin ei panostettu, kun öljyrahaa tuli vauhdilla, mutta nyt on ollut pakko panostaa. Kokonaiskuva ei ole niin synkkä enää, hän sanoo.

Jos öljyn hinta pysyy 50 dollarin tietämillä alkaa kansantuotteessa jo helpottaa. Ja erityisesti joillakin palvelualoilla kasvua tulee varmasti ensi vuonna, ennakoi Viljakainen.

Öljyn hinnan kova lasku ja ruplan arvon aleneminen on ollutViljakaisen mukaan hyväksi koko taloudelle, sillä se on pakottanut kaikki, ei pelkästään poliitikot, miettimään mitä on tehtävä.

Talousfoorumin kyltti Pietarissa
Kimmo Hiltunen / Yle

Mikään ei palaa automaattisesti ennalleen

Talousfoorumilta hän odottaa kauppasuhteiden normalisoitumista. Viljakainen huomauttaa, että esimerkiksi teknologia-alan startupeissa ei ole olemassa rajoitteita toiminnalle talouspakotteiden takia.

– Silti suomalaiset tekevät hyvin vähän suhteessa siihen, mikä olisi mahdollista. Ja se on aika turhauttavaa. Jokaisen hetken voisi käyttää suhteiden rakentamiseen.

Venäjän ja EU:n suhteissa on ollut kylmä kausi talouspakotteiden takia. Talouspakotteiden poistaminen ei välttämättä Viljakaisen mielestä palauttaisi kaikkea ennalleen kaupankäynnissä kuin sormia napsauttamalla.

– Silloin täytyisi olla tosi aktiivisesti liikkeellä ja myymässä, sillä ne vanhat asemat eivät palaudu automaattisesti, hän huomauttaa.

Venäjän talouden tulevaisuuden näkymänä Viljakainen pitää nykyistä kolmekymppisten sukupolvea, joiden arvomaailma ja tapa toimia on aivan toinen kuin neuvostoajan lapsien. Korkean teknologian aloilla piilee lupaus, sillä esimerkiksi ruplan hinta on melko alhaalla tällä hetkellä.

Venäjän talouden edistämisen hän näkee etuna koko EU:lle ja siten myös Suomelle. Bisnesenkelinä Viljakainen toimii noin kymmenelle startupille, joista puolet on Suomessa ja puolet Venäjällä.