Hammaslääkäriliitto: Porin hammashoitojupakka erittäin harvinainen

Porin perusturvakeskuksen hammaslääkärien epäillään hoitaneen läheisiään ilmaiseksi ja katselleen potilastietoja luvatta. Hammaslääkäriliiton mukaan tutkintaan johtavat väärinkäytökset hammashuollossa ovat erittäin harvinaisia.

Kotimaa
Hampaita tutkitaan peilillä
Ludovic Di Orio / Goodshoot.com

Porin kaupunki tiedotti keskiviikkona, että Porin perusturvakeskuksen hammaslääkäreitä epäillään sukulaistensa ja toisten työntekijöiden hoitamisesta maksutta sekä luvattomasta potilastietojen katselusta. Asiasta käynnistetään kaupungin sisäinen tarkastus.

Hoidon pitää olla tasapuolista

Suomen hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola muistuttaa, että julkisen terveydenhuollon maksut perustuvat asiakasmaksulainsäädäntööön, eikä se tunne ohi julkisen hoidon annettavaa ilmaishoitoa. Kunta voi kuitenkin itse tehdä halutessaan asetuksen taksoista poikkeavia maksupäätöksiä.

Kaikkia kunnan asukkaita pitää kohdella tasavertaisesti.

Varatoiminnanjohtaja Anja Eerola, Suomen hammaslääkäriliitto

– Päätösten pitää kuitenkin olla tasapuolisia kuntalaisia kohtaan. Kaikkia kunnan asukkaita pitää kohdella tasavertaisesti, tähdentää varatoiminnanjohtaja Anja Eerola.

Myös potilastietojen luvaton katselu on erittäin harvinaista. Anja Eerola sanoo, että terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvin tiedossa, että potilastietoja saa katsoa vain silloin, kun ne liittyvät potilaan hoitoon.

– Potilastietojen luvaton katselu ei ole ollenkaan yleistä. Viime vuosien ajalta suun terveydenhuollosta muistuu mieleen vain yksi poliisitutkintaan johtanut tapaus.

Väärinkäytöksiä jo vuosien ajan

Hammashuollon väärinkäytökset Porin perusturvakeskuksessa tulivat ilmi maaliskuussa, mutta ohjeiden vastainen toiminta on jatkunut vuosien ajan. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen pitää tapausta erittäin vakavana. Hänen mukaansa hammaslääkärien on täytynyt tietää toimineensa väärin.

Perusturvajohtaja Terttu Nordmanin mukaan tieto väärinkäytöksistä tuli ilmi muiden perusturvan työntekijöiden ilmoituksesta.