Hyppää sisältöön

Kattofirman edustaja tuli arviointikäynnille – rikkoi kattoon reiän

Kattoremontteja tekevä firma yritti väkisin myydä eläkeläismiehelle omakotitalon koko katon remontin. Kun kattofirman edustaja kiipesi tarkastamaan katon kuntoa, hän rikkoi kattolevyjä ja putosi osin katon läpi.

Kuva: Pasi Tapanainen/Yle

Eläkkeellä oleva omakotitalon omistaja seisoo kotipihallaan ja tähyää pressulla peitetylle katonharjalle. Pressun alta katossa on ammottava aukko, joka syntyi kattofirman arviointikäynnillä. Vanha mies on vihainen.

Yle uutisoi aiemmin, että vanhuksille kaupataan ylihintaisia remontteja kyseenalaisilla keinoilla. Asiattomaan kaupankäyntiin liittyvät valitukset koskevat useita eri remonttifirmoja eri puolella Suomea.

Nyt esille tulleessa tuoreessa tapauksessa kattoremontteja tekevä firma yritti myydä eläkeläismiehelle väkisin omakotitalon koko katon remontin.

Itä-Suomessa asuva eläkeläismies haluaa kertoa ikävästä kokemuksestaan, jotta vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin.

Firma lupaa maksuttoman arviointikäynnin

Tapahtumat saivat alkunsa huhtikuun alussa, kun eläkeläismies pyysi kattoremontteja mainostavan yrityksen edustajan kotikäynnille. Eri puolilla Suomea toimivan firman mainoksiin isäntä oli törmännyt sanomalehdissä. Arviointikäyntiä mainostetaan maksuttomaksi.

1990-luvun alussa rakennetussa omakotitalossaon noin 230 neliön kokoinen mineriittikatto. Isäntä on kattoonsa tyytyväinen eikä se hänen mielestään kaipaa kiireellistä remonttia. Koska katon uusiminen kuitenkin väistämättä on lähivuosien aikana edessä, isäntä kertoo halunneensa selvittää, minkälainen operaatio katonvaihto on.

Kun olin saanut kengät jalkaan, mies oli jo tikkailla.

– Minulla ei ole mitään tuntumaa siitä, mitä tällainen kattoremontti pitää sisällään ja mitä urakka maksaa. Tätä halusin lähteä selvittämään, eläkeläismies kertoo nyt.

– Minun puoleltani ei ollut mitään puhetta siitä, että tällä vierailulla tehtäisiin sopimus koko katon remontista.

Kattofirman edustaja putosi katon läpi

Aivan vierailun aluksi kattofirman edustaja ilmoitti kiipeävänsä katolle tarkastamaan sen kuntoa. Isäntä arveli, että koska edustaja oli katonkorjauksen asiantuntija, hän tietää miten katolla liikutaan.

– Kun olin saanut kengät jalkaan, mies oli jo tikkailla, talon isäntä kertaa tapahtumien kulkua.

Heti edustajan astuttua tikkailta katolle talon päädyssä, isäntä kuuli kovaa räminää. Mielessään isäntä kertoo arvelleensa, että nyt tuli pahaa jälkeä.

– Mies meni katosta läpi. Kattoon tuli miehenmentävä reikä, mineriittilevyjä särkyi, aluskate rikkoontui ja kaikki roina putosi välipohjan eristeisiin.

Katon särkyminen harmittaa talon isäntää. Vuosien kuluessa katolla on kuljettu ilman ongelmia. Muun muassa nuohoukset on hoidettu normaalisti.

Reikä katossa odottaa korjaamista

Myöhemmin molemmat miehet menivät sisälle taloon, jossa kattofirman edustaja kirjoitti tarjouksen runsaan 20 000 euron remontista. Hintaan sisältyy mineriittikaton korvaaminen peltikatolla sekä räystäiden uusiminen. Remontti on mahdollista maksaa osamaksulla, kuukausieräksi on tarjoukseen kirjattu 240 euroa.

Talon isäntä kieltäytyi tarjouksesta. Kattofirman edustaja teki lähtöä. Isännän kertoman mukaan kattoon tulleen reiän korjaamisesta ei ollut sovittu mitään ennenkuin hän pysäytti vieraan kynnykselle.

Hänellä oli ainoana työkalunaan vasara.

– En saanut mitään vastausta.

– Seuraavan päivän iltana tänne tuli kattofirman korjausmies. Hänellä oli ainoana työkalunaan vasara, talon isäntä kertoo. Hänen mukaansa korjausmies kysyi isännältä pressua, jolla katossa oleva reikä peitettiin.

Huhtikuussa sattuneen katon rikkoontumisen jälkeen reiälle ei ole tehty muita korjauksia.

– Olen ilmoittanut kattofirmalle, että se on vastuussa sään aiheuttamista lisävaurioista.

Luottamus mennyttä

Muutama päivä katolla sattuneiden tapahtumien jälkeen talon isäntä kertoo saaneensa puhelun kattofirmasta.

– Pomo soitti suoraan ja yritti väkipakolla saada sovittua koko katon remontin.

– Tämä niiden tarkoitus oli. He korjaavat tekemänsä vahingon vain jos samalla uusitaan koko katto, talon isäntä arvelee.

Isäntä yrittää nyt saada katonkorjauksen järjestymään kuluttajaviranomaisen avustamana. Hän sanoo tuntevansa olonsa huijatuksi. Vanha mies ajattelee katossaan olevaa reikää lähes koko ajan. Yöuniakin huoli on vienyt. Ja luottamuksen.

– En luota enää keneenkään. En sinuun enkä keneenkään muuhun.

– Olen kuullut, että tämäntyyppisiä tapauksia on käynyt muillekin, eläkeläismies puuskahtaa.

Haastateltavan tarina julkaistaan poikkeuksellisesti nimettömänä.

.
.