ELY-keskus: Roskaaminen tienvarsien levähdysalueilla on iso ongelma

Levähdysalueille jätetään runsaasti sinne kuulumatonta jätettä. Lisäksi alueilla tehdään ilkivaltaa, minkä vuoksi palveluita on jouduttu sulkemaan.

Kotimaa
Roskia
ELY-keskus

Roskaaminen maanteiden varsilla olevilla levähdysalueilla on iso ongelma.

Levähdysalueille jätetään paljon sinne kuulumatonta jätettä, kuten talous- ja remonttijätettä. Lisäksi levähdysalueilta löytyy rikkinäisiä sohvia, helloja ja vessanpönttöjä.

Levähdysalueilla tehdään myös suoranaista ilkivaltaa. Siksi palveluja on jouduttu sulkemaan.

Esimerkiksi Pitkäportaan levähdysalueella Paimiossa, valtatie 1:n varrella, jouduttiin sulkemaan vessat ilkivallan takia.

– Sieltä vietiin lasten hoitotaso ja vesirännit. Käsienkuivatuspuhaltimet revittiin seinästä irti, ja jätettiin sähköjohdot näkyviin. Siellä kulki sähkö koko ajan ja oli vaara, että joku ottaa niistä kiinni, kuvailee alueurakoitsija Seppo Rusi Destialta.

Suuret roskikset poistettu väärinkäytöksien vuoksi

Roskaaminen heikentää levähdysalueiden viihtyisyyttä ja aiheuttaa vuositasolla tienpitäjälle merkittävät kustannukset.

Hoitourakoitsijat tekevät levähdysalueille keväisin ja syksyisin suuremman siivouksen. Lisäksi pientä siivousta ja roskien keräämistä tehdään viikoittain. Esimerkiksi tänä keväänä pelkästään yhden urakka-alueen tienvarsilta ja levähdysalueilta on viety useampi kuormallinen jätettä kaatopaikalle.

Roskia tien varrella
Paimion urakka-alueelta vietiin jätettä kaatopaikalle viime vuonna yhteensä 60-70 tonnia. Kustannukset olivat merkittävät. ELY-keskus

Levähdysalueilla oli aiemmin syväkeräyssäiliöitä eli molokkeja tienkäyttäjien eväsroskia varten. Ne jouduttiin poistamaan väärinkäytösten vuoksi. Molokkeja käytettiin yleisinä roskiksina ja niihin laitettiin sinne kuulumatonta jätettä.

Molokista on löydetty jopa kylpyamme.

– Tienpitäjän toivomus tietysti olisi, että jokainen huolehtisi roskat sinne, minne ne kuuluukin laittaa. Kierrätyspisteisiin tai omiin roskiksiin, eikä jättäisi niitä tänne tienvarsille muiden riesaksi, aluevastaava Markus Salminen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

Lähteet: ELY-keskuksen tiedote