Puola kammoaa Brexitiä – siirtotyöläiset lähettävät miljardeja euroja kotimaahan

Puolalle Britannian mahdollinen eroaminen Euroopan unionista olisi katastrofi useasta syystä. Puolalaiset itse valittavat EU:sta, mutta ovat samalla unionin suurimpia kannattajia.

Brexit
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

VarsovaPuolassa Britannian Brexit-uutisia seurataan kauhun partaalla. Puolalla on läheiset suhteet EU:n ja Britannian kanssa. Tässä syitä, miksi Puola ei päästäisi brittejä:

1. Puolalaiset putkimiehet lähettävät miljardeja

Puolalaisesta putkimiehestä on tullut Britanniassa klisee, mutta jokainen Lontoossa käynyt on huomannut puolalaisten merkityksen maan palvelualalle. Ravintolan tarjoilija tai hotellin vastaanottovirkailija on usein puolalainen – sikäli kun hän ei ole Baltian maista.

Britanniassa asuu noin 600 000 puolalaista, ja puola on toiseksi puhutuin kieli englannin jälkeen.

Puolalaiset lähettävät rahansa kotiin perheelle ja sukulaisille. Puolan keskuspankin mukaan puolalaiset lähettivät 36,1 miljardia euroa Britanniasta Puolaan vuosina 2004−2013.

Nykyään puolalaiset siirtävät noin neljä miljardia euroa Puolaan vuosittain Britanniasta.

Puolalaiset maksavat veronsa ja sosiaalimaksujaan britteihin, eikä heidän työttömyytensä ole korkeampi kuin brittiläisten keskimäärin. Puolalaiset pelkäävät, että työlupien saanti vaikeutuu, jos Iso-Britannia jättää EU:n.

Britannia avasi yhdessä Ruotsin ja Irlannin kanssa työmarkkinansa EU:n uusille jäsenille vuonna 2004. Monilla muilla EU-mailla oli siirtymäaikoja. Sen takia hyvin moni puolalainen lähti työn perässä Britanniaan.

2. Britannia mörkö-Saksaa läheisempi

Puolan edellisen porvarihallituksen lähin liittolainen oli Saksa, mutta nyt Saksasta on tullut mörkö. Äärivanhoillisen ja kansallismielisen Laki- ja oikeuspuolue PiS:in mielestä Britannia on läheisempi kumppani.

lehden kansi jossa merkel hitlerinä
"Taas he haluavat kontrolloida Puolaa" Laki ja oikeus-puolueen lähellä oleva aikakauslehti esittää Merkelin Hitlerinä.Dan Ekholm / Yle

Hallituksen mukaan löyhempi EU-yhteistyö on parempi kuin syvä poliittinen unioni. Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski on varoittanut eurooppalaisesta supervaltiosta.

3. Puola hyötyy miljardeja EU:lta

Puolalaisten suhtautuminen on hyvin kaksijakoinen. Toisaalta Puola on hyvin kansallismielinen, toisaalta puolalaiset ovat EU-jäsenyyden innokkaimmat kannattajat.

Yksi PiS-puolueen euroedustajista on puhunut Puolan EU:sta eroamisen puolesta. Kukaan ei ota tätä vakavasti.

Puola hyötyy taloudellisesti valtavasti EU-jäsenyydestä. Maa on EU-budjetin suurin nettohyötyjä. Vuonna 2014 Puola sai reilut 17,4 miljardia euroa EU:lta. Tämä summa on kolme kertaa isompi kuin mitä Puola maksaa EU:lle.

Varsovan metrolinja, kaupungin uuden lentoterminaali, Wrochławin lentokenttä, Kopernikusin tiedekeskus, moottoritiet ja maanviljelijät – kaikki hyötyvät EU-jäsenyydestä. Puolalaiset tiedostavat tämän, vaikka he tykkäävätkin valittaa EU:sta.

4. Sotilaallinen kumppani ei saa lähteä

Iso-Britannia on EU:n suurin sotilasmahti ja maa on tärkeä ulkopolitiikan tekijä.

EU:ssa Puola ja Britannia ovat yhdessä Baltian maiden kanssa olleet Venäjän presidentin Vladimir Putinin kovimmat arvostelijat Krimin niemimaan valtauksen jälkeen. Saksa on ollut tässä keskitien kulkija, Ranska ja Italia ovat olleet myötämielisempiä Venäjää kohtaan.

Jos Britannia lähtee EU:sta, unionin ulkopolitiikan painopiste saattaa muuttua.