Hyppää sisältöön

Ikuinen nuoruus ei olekaan totta – kauppa tarkastaa ikäsi, koska tietokone pyytää sitä

Tuliko kaupassa hyvä mieli, kun ikäsi tarkistettiin ostaessasi vaikkapa alkoholia, vaikka olet jo kolmekymppinen? Vai hölmistyitkö, miksi minulta ikää kysyttiin? Et välttämättä ole alaikäisen näköinen – ikärajan turvaraja on vain nostettu kovin ylös.

Kuva: Jouni Pilto / Yle

– Joskus tulee noloja tilanteita, kun kysyy papereita jo vähän yli-ikäiseltä. Mutta ehkä tämä asiakkaan kannalta on miellyttävä tilanne, kun häntä luultiinkin nuoremmaksi, sanoo Marjut Heikkinen

Heikkinen on osastovastaava ja myyjä K-Market Kemppaisella Hyrynsalmen kirkonkylällä. Pienessä kunnassa monet asiakkaista ovat tuttuja, mutta iän kysyminen hoidetaan silti rutiinilla melkein aina.

– Käytännössä sitä ei joka kerran kysytä, mutta oikeasti pitäisi kysyä. Eli jos ollaan ihan varmoja, että asiakas on täyttänyt oikean iän, niin silloin ei kysytä, mutta jos ollaan epävarmoja, niin totta kai kysytään.

Kyllä naisten ja nuorten ikä on tosi hankala arvioida. Sitä ei voi arvioida.

Marjut Heikkinen

Lain mukaan alaikäiselle ei saa myydä alkoholijuomia, tupakkaa ja tupakointivälineitä, nikotiinivalmisteita, ilotulitteita, rahapelejä tai aikuisviihdettä. Lisäksi tietokone- ja konsolipeleissä, elokuvissa sekä erotiikka- ja väkivaltalehdissä on erilaisia ikärajoja.

Monet kaupat rajoittavat myös esimerkiksi siman myyntiä, vaikka siinä olisi alkoholia myyntikieltorajaa vähemmän. Lainsäädännössä 2,8 painoprosenttia alkoholia sisältävä juoma luetaan alkoholijuomaksi (siirryt toiseen palveluun), mutta myyntikieltorajana alaikäisille on laissa 1,2 prosenttia.

Iän kysyminen on automaattista

Iän arvioiminen ei ole helppoa, eikä silmä siihen totu, sanoo Heikkinen.

– Kyllä naisten ja nuorten ikä on tosi hankala arvioida. Sitä ei voi arvioida.

Tupakat ovat piilossa luukkujen takana. Kuva: YLE / Katja Oittinen

Kaupassa kassalla työskentelevän henkilön työtä helpottaa tietojärjestelmä, joka ilmoittaa jokaisen tuotteen kohdalla mahdollisesta ikärajasta. Kassan ei tarvitse muistaa jokaista erillistä tuotetta, sanoo Heikkinen.

– Kassajärjestelmä ilmoittaa heti, että tarkista ikäraja. Jos silloin on epävarma, niin pyydetään asiakkaalta henkilötodistus ja kuitataan se järjestelmään, että ikäraja tarkastettu ja myyty tai sitten ikäraja tarkastettu, ei myyty.

Heikkisen mukaan nuoret kyllä koettelevat ikärajaa harvakseltaan myös Hyrynsalmella, mutta käryn käydessä suhtautuminen on asiallista.

Kun tulee selvästi päihtynyt asiakas, joka haluaa ostaa olutta, niin emme myy.

Marjut Heikkinen

Päivittäistavaraliiton (siirryt toiseen palveluun) suosittelema viiteikä alkoholi- ja tupakkaostoissa on 30 vuotta ja muissa täysi-ikäisyyttä vaativissa tuotteissa 23 vuotta. Käytäntö on ollut voimassa useita vuosia. Viiteikä tarkoittaa, että kaikilta sen ikäisiltä tai sen alle vaikuttavilta henkilöiltä kysytään henkilöllisyystodistus ostotilanteessa.

Iän voi todistaa viranomaisen myöntämällä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Henkilökortti, passi, muukalaispassi, ajokortti ja mopokortti kelpaavat, mutta Kela-kortti, opiskelijakortit, sotilaspassi tai oleskelulupakortti eivät.  

Viinamäkeläisten kanssa on hankalampaa

Isompi ongelma on päihtyneet asiakkaat, sanoo Heikkinen.

– Emme myy päihtyneille. Päihtyneen erottaa selvästi, sen kyllä näkee. Kun tulee selvästi päihtynyt asiakas, joka haluaa ostaa olutta, niin emme myy. Se myös kuitataan tänne koneelle omavalvontaan, että asiakas on yrittänyt ostaa alkoholia, mutta ei ole myyty, koska hän on ollut päihtynyt.

Myyjä voi kieltäytyä oluenmyynnistä, jos epäilee sen päätyvän alaikäiselle. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Alkoholin myyntiä rajoitetaan myös uhkaavasti käyttäytyvälle asiakkaalle tai silloin, kun myyjällä on syytä epäillä, että ostettavat tuotteet välitetään eteenpäin alaikäisten henkilöiden käyttöön, vaikka ostaja olisikin täysi-ikäinen.

.
.