Brexit lisäisi Ranskan poliittista epävakautta – pelkona dominoefekti Euroopassa

Ranskassa toivotaan Britannian pysyvän EU:ssa. Jos britit kuitenkin päätyvät kansanäänestyksessä Brexitin kannalle, haluaa Ranskan erosta mahdollisimman nopean ja tiukan prosessin.

Brexit
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

PariisiRanskassa pelätään, että Brexit aiheuttaisi Euroopan unionissa dominoefektin ja lisäisi kansallismielisten puolueiden kannatusta Ranskassa ja muualla Euroopassa. Tässä kootusti ranskalaisten ajatuksia Brexitistä:

1. Ranska vastustaa Brexitiä - paitsi duunarit

Virallinen Ranska on tiukasti Brexitiä vastaan. Pääministeri Manuel Vallsin mukaan eropäätöksellä olisi dramaattisia seurauksia Britannialle ja Euroopalle.

– Se olisi katastrofi, joka suistaisi koko Euroopan unionin hajaannukseen, Valls sanoi.

Myös suurin osa tavallisista ranskalaisista kannattaa kyselytutkimusten mukaan Britannian pysymistä EU:ssa. Elabe-tutkimuslaitoksen ranskalaislehdille tekemän kyselyn mukaan 62 prosenttia ranskalaisista toivoo brittien äänestävän EU:ssa pysymisen puolesta.

Brexit-mielipiteissä on kuitenkin paljon hajontaa. Erityisen tiukasti Britannian EU-eroa vastustavat nuoret, naiset ja ylemmät toimihenkilöt. Ranskalaisista duunareista suurin osan on puolestaan Brexitin kannalla.

Brexitin puolesta on liputtanut myös EU-vastainen ja laitaoikeistolainen Kansallinen rintama-puolue. Ensi kevään presidentinvaaleihin valmistautuva puheenjohtaja Marine Le Pen hyötyisi todennäköisesti Britannian EU-erosta.

2. Ei erivapauksia, ettei esimerkki houkuttele

Ranskassa on valmistauduttu pitkin kevättä mahdollisen Brexitin seurauksiin. Suhtautuminen on kaikkiaan EU:n toista mahtimaata Saksaa tiukempi.

Syynä on ennen muuta pelko Britannian eron poliittisista seurauksista eli EU:n horjumisesta ja kansallismielisten puolueiden valtaannoususta – Ranskassa ja muualla Euroopassa.

Jos Britannia äänestää eron puolesta, haluaisi Ranska erosta mahdollisimman nopean ja sen ehdoista mahdollisimman tiukat. Näin juuri siksi, ettei erovaihtoehdosta tulisi muille EU-maille turhan houkuttelevaa esimerkkiä.

Ryhdyttäisiinkö Brexitin jälkeen puhumaan Frexitistä? Se on hyvin mahdollista.

Ranskan lipun värein valaistu Eiffel-torni.
Eiffel-torni Ranskan väreissä.Etienne Laurent / EPA

3. Sukkulointi Lontoon ja Pariisin välillä vaikeutuisi

Ranskassa työskentelee noin 200 000 Britannian kansalaista ja Isossa-Britanniassa puolestaan noin 160 000 ranskalaista. Heidän liikkumisensa maiden välillä hankaloituisi, eikä Eurostar-junalla pääsisi nykyisellä helppoudella Pariisista Lontooseen.

Britannian EU-eron taloudelliset vaikutukset Ranskaan olisivat ylipäätään mittavia. Mailla on tiiviit kauppasuhteet, joita Brexit hankaloittaisi.

Toisaalta ranskalaiset tuotteet vahvistaisivat markkina-asemaansa ja osa yrityksistä saattaisi siirtää konttoreitaan Lontoosta Pariisiin. Tämä kompensoisi osaa Brexitin Ranskalle aiheuttamista kuluista lyhyellä aikavälillä.

4. Brexit voisi kuumentaa Pariisin asuntomarkkinoita

Ranskassa on arveltu, että Britannian EU-erolla olisi todennäköisesti vaikutuksia myös asuntomarkkinoihin. Se saattaisi lisätä asuntojen kysyntää Pariisin alueella ja nostaa näin niiden hintoja.

Toteutuessaan Britannian EU-ero korostaisi voimakaksikko Ranskan ja Saksan päätösvaltaa unionissa.

Ranska nousisi myös Euroopan unionin ainoaksi merkittäväksi sotilaalliseksi toimijaksi. EU:n sotilaallisen voiman heikentyminen olisi kuitenkin huono uutinen terrorismin kanssa kamppailevalle Ranskalle.