Shanghain Disney-puisto avautui – kiinalaisen kuukausitulot eivät riitä perheen pääsymaksuun

Disney-yhtiö uskoo, että Kiinassa riittää huvittelun- ja maksuhaluista väkeä, vaikka maan talouskasvu on hiipunut.

Ulkomaat
Uutisvideot: Shanghain Disney-puisto avautui
Uutisvideot: Shanghain Disney-puisto avautui

Yhdysvaltalainen Disney-yhtiö on avannut Shanghaissa ensimmäisen Manner-Kiinassa sijaitsevan huvipuistonsa. Yksi Disney World -puisto on ennestään Hongkongissa.

7,5 neliökilometrille levittäytyvän alueen keskellä komeilee Disneyn puistoille tyypillinen maamerkki, satulinna, ja laajennustyöt ovat alkaneet jo ennen avajaisia. Sade esti avajaisten jättimäiseksi aiotun ilotulituksen, mutta Kiinan ja Yhdysvaltain presidenttien Xi Jingpingin ja Barack Obaman terveyhdyskirjeet juhlistivat tapahtumaa.

Puiston tarina ei kuitenkaan ole ollut pelkästään satumainen. Kulttuuri-imperialismisyytösten lisäksi Disneyltä on kysytty, kuka puistoon pääsee. Huippukaudella pääsymaksu on lähes 70 euroa. Perheelle se ylittää summan, joka keskimääräisellä kiinalaisella on kuukaudessa käytössään välttämättömien menojen jälkeen.

Puisto on yksi suurimmista ulkomaisista investoinneista, joita Kiinaan on koskaan tehty. Hinnaksi kertyi lähes 49 miljardia euroa. Puistosta neuvoteltiin vuosikymmen ja sitä alettiin rakentaa vuonna 2011. Näiden vuosien varrella Kiinan talouskasvu on alkanut hiipua.

Disney luottaa Kiinan kotimaanmatkailuun

Maailman väekkäimmät markkinat ovat kaikesta huolimatta niin houkuttelevat, ettei niitä voinut sivuuttaa, sanoo Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger. Pariisin, Hongkongin ja Tokion Disney-puistot ovat tuottaneet voittoa kuutena kymmenestä viime vuodesta.

Toivoa Shanghain tuotosta antaa se, että Kiinan talous nojautuu aiempaa enemmän kotimaiseen kulutukseen. Kotimainen turismi on kasvussa, ja yhden lapsen politiikan höllentämisen odotetaan tuovan asiakkaiksi aiempaa isompia perheitä.

Disney laskee, että kolmen tunnin auto- tai junamatkan päässä puistosta asuu 330 miljoonaa mahdollista asiakasta.

Kulttuuri-imperialismisyytöksiin Disney on pyrkinyt vastaamaan häivyttämällä puistosta amerikkalaisuutta. Esimerkiksi pääkatu, joka muissa puistoissa on Main Street USA, on Shanghaissa nimetty Mikki Hiiren mukaan Mickey Avenueksi. Ainoa kiinalaistyylinen rakennus kuitenkin on puiston teesalonki.

Klo 13.55 lisätty otsikkoon "perheen"-sana

Lähteet: AFP, Reuters, AP