Kesä kuorrutti kasvot taas pisamilla – geenien takia vain osalla

Yhden mielestä söpöjä, toisen mielestä valtava riesa. Aurinko on tuonut taas monen kasvoille rusketuksen lisäksi pisamia. Kaikille ei, koska pisamat ovat perinnöllisiä.

terveys
Lapsi uimarannalla
Kia-Frega Prepula / Yle

Pisamat ovat ihon pinnassa olevia 2–3 millimetrin kokoisia vaaleanruskeita pigmenttiläiskiä, jotka ilmestyvät ja tummuvat auringossa. Niiden pigmentti eli melaniini syntyy uv-säteilyn vaikutuksesta – kuten rusketuskin. Kun säteily loppuu, melaniinia ei synny ja pisama katoaa.

– Aurinko aktivoi melanosyytteja tuottamaan melaniinia. Kun aurinko ei paista, pisamat haalistuvat. Talvella ne usein katoavat samalla tavalla kuin rusketus, kertoo ihotautien erikoislääkäri, dosentti ja kliininen opettaja Anita Remitz HYKSin iho- ja allergiasairaalasta.

Kaikille kesä ja aurinko eivät kuitenkaan tuo pisamia. Remitz toteaa, että niitä esiintyy enemmän punahiuksisilla ihmisillä.

Pisamien taustalla ovat geenit, jotka voivat hyppiä myös sukupolvien yli.

– Pisamiin on selkeä perinnöllinen vaikutus. Se liittyy tutkimusten mukaan MC1R-geeniin, Remitzin kertoo

Kuvan pojalla on kasvoissaan pisamia.
Pisamia on yleensä erityisesti ihmisillä, joilla on vaalea ihotyyppi tai punaiset hiukset, kertoo ihotautien erikoislääkäri Anita Remitz.Bas Czerwinski / EPA

Geenin vaikutus voi lakata vuosien mittaan. Pisamia on eniten lapsilla, ja teini-iässä pisamat alkavat haalistua, kun eumelaniinin tuotanto lisääntyy. Remitzin mukaan uusia pisamia ei tule yleensä enää 20 ikävuoden jälkeen. Pisamia on myös vaikeampi nähdä vanhemman ihmisen kasvoilta.

– Ryppyjen vuoksi pisamia ei välttämättä enää näy niin hyvin. Ne tulevat paremmin esille, kun iho on sileä.

Ihoon syntyvät tummat läiskät voivat lähtökohtaisesti herättää huolta. Remitzin mukaan pisamat ovat kuitenkin hyvälaatuisia.

– Niistä ei tarvitse olla huolissaan, hän sanoo.