1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tänne päin, turistilaumat! – 8 upeaa matkakohdetta, joissa on väljempää

Euroopan suuret metropolit ja kaukomaiden paratiisirannat ovat jo helisemässä turistimassojensa kanssa. Suomalaiset matkabloggaajat vinkkaavat lempikohteistaan, joihin vielä mahtuu ja joissa voi kokea aitoa paikallistunnelmaa.

Ulkomaat
Lake Skhodra
Lähellä Balkanin merenrantakohteita on pakahduttavan seesteinen Skutarijärvi.Inka Khanji

1. Turku

Ripaus keskieurooppalaista tunnelmaa, erinomaista ruokaa, jännittävää historiaa ja mykistävän kaunista luontoa erittäin helposti saavutettavissa. Toimii vaikkapa viikonloppulomailun kohteena. Loistavia ravintoloita upeassa miljöössä ja niiden hintataso kohtuullinen Helsinkiin verrattuna. Todella aliarvostettu kaupunki. Ehkäpä liian lähellä.

– Antti Huttunen, Retkipaikka (siirryt toiseen palveluun)

Turun tuomiokirkko.
Mykistävän kaunis Turku.Jouni Koutonen / Yle

2. Saarenmaa, Viro

Turistit eivät ole vielä suuressa määrin löytäneet Viron maaseudulle, joka on helposti suomalaisten saavutettavissa autoillen. Esimerkiksi Saarenmaa on mukava ja helppo kohde etenkin lapsiperheille ja siellä on myös paljon erilaista tekemistä. Muissakin kohteissa suosittelen lähtemään hiukan keskustan tai ydinalueen ulkopuolelle seikkailemaan. Usein jo muutaman kilometrin säteellä löytyy mukava ja rauhallinen ranta ja paikallista elämää, joka heijastuu hintatasossakin.

– Suvi Vainio, Travel is my passion (siirryt toiseen palveluun)

3. Skutarijärvi, Albania

Montenegron ja Albanian välissä sijaitsevan Skutarijärven rannalla on upea rantakohde, joka sopii loistavasti seikkailunhaluisille budjettimatkailijoille. Skutarin kaupungin tuntumassa sijaitsevaan Lake Shkodra Resort -keskukseen päästäkseen on huristeltava hetken verran kärrypolkua, mutta perillä odottava suloinen tiipiikylä oliivipuineen ja rantoineen on vaivan väärti. Kohteeseen pääsee kätevästi autolla Kroatian Dubrovnikista, sillä alueen välimatkat ovat lyhyitä.

– Inka Khanji, Archie gone Lebanon (siirryt toiseen palveluun)

Lake Shkodra Resort
Lekottelua tiipiikylässä Balkanin lämmössä.Inka Khanji

4. Algarve, Portugali

Portugalin Algarve on monelle suomalaiselle jo entuudestaan tuttu matkakohde, mutta alueella on paljon muutakin tarjottavaa kuin Albufeira tai Lagos. Sagresin alueelta löytyy vielä paljon koskematonta rantaviivaa kauneimman Atlantin äärellä.

– Veera Papinoja, Veera Bianca (siirryt toiseen palveluun)

5. Baskimaa, Espanja

Vehreä Baskimaa on mainio kohde matkailijalle, joka haluaa tutustua matkakohteessaan paikalliseen tunnelmaan, nauttia hyvästä ruoasta ja kokea erilaisia aktiiviteetteja rantaelämästä vaellukseen ja retkeilyyn. Baskimaan historia tuo oman lisänsä matkaan, ja lyhyelläkin matkalla ehtii nähdä monta kohdetta niin halutessaan. Suosikkejani ovat Bilbao, San Sebastian sekä Baskimaan pääkaupunki Vitoria, maaseudun pienempiä kyliä unohtamatta. Ranskan puolella suosittelen tutustumista Biarritzin seutuun.

– Leena-Mari Laukkanen, London and beyond (siirryt toiseen palveluun)

Guggenheim museo Espanjan Bilbaossa.
Bilbaon häikäisevä Guggenheim-museo Baskimaassa.Alfredo Alday / EPA

6. Pyhä-Nattanen, Sodankylä

Meiltäkin löytyy vesiputouksia, rotkoja ja jylhiä maisemia! Ehkä helpoimmin saavutettava ja upein kohde on Pyhä-Nattanen toor-muodostumineen lähellä Vuotsoa Lapissa. Pohjoisen kansallispuistot tarjoavat upeita maisemia ja enemmän omaa rauhaa kuin suurten kaupunkien lähellä olevat puistot. Olen jopa päättänyt jättää kesämökin hommaamatta – vapaasti retkeilijöiden käytössä olevat hyväkuntoiset autiotuvat mitä upeimmissa paikoissa ovat kesämökkejämme sen hetken, mitä tarvitsemme.

– Maarit Tolppanen, Pää pilvissä (siirryt toiseen palveluun)

Náttašduoddariidda
Maisemia Sodankylän Nattasilla.Venla Karkola / Golden Geopark of Lapland -fidnu

7. Jordania

Jordania on naapurimaidensa levottomuksista huolimatta erittäin turvallinen matkakohde, jossa matkailijoita kohdellaan hyvin. Punaisenmeren rannikolla sijaitseva Aqaba on mieletön sukelluskohde, jonka lisäksi Jordaniassa on paljon muuta mahtavaa nähtävää, kuten Wadi Rumin autiomaa, Kuollutmeri, moderni pääkaupunki Amman, sekä yksi maailman seitsemästä ihmeestä: nabatealaisten muinainen pääkaupunki Petra. Jordania on ainakin suurimpien kaupunkien osalta melko vapaamielinen maa, jossa naisten on hyvä kohteliaisuudesta peittää ainakin polvet ja olkapäät, mutta muuten rajoituksia ei juuri ole.

– Sari Venäläinen, La vida loca 2.0 (siirryt toiseen palveluun)

8. Sarajevo, Bosnia ja Hertsegovina

Edullisesta ja ihanasta Sarajevosta kuvitellaan, että se on edelleen sodan jaloissa, runtelema tai muuta kummallista. On vaikea olla pitämättä siitä viipyilevästä tunnelmasta, kun iltaisin niin elävät kadut rauhoittuvat aamupäivän kiireettömistä kävelijöistä. Täällä on aikaa bosnialaiselle kahvikupposelle, vajaan kuuden euron erinomaiselle liha-annokselle, Avaz-tornin sekä viereisten kukkuloiden auringonlaskuille. Myös luonto on läsnä: Dinaariset Alpit tarjoavat kaikenlaisia reittejä päivävaelluksista koko Bosnian kattavaan Via Dinarica White Trail -reittiin.

– Marinella Himari, Kaukokaipuu (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi