Deflaatio kiusaa yhä euroaluetta

Euroalueen ravintola- ja kahvilahinnat ovat nousseet aavistuksen, mutta polttoaineiden hintojen alamäki on huomattavasti jyrkempi.

talous
Roomalainen baari. Baari­illat eroavat eri kaupunkien välillä Italiassa. Esimerkiksi Milanossa käydään yökerhoissa, kun taas Roomassa ihmiset viettävät aikaansa kaduilla ja piazzoilla.
Baari­illat eroavat eri kaupunkien välillä Italiassa. Esimerkiksi Milanossa käydään yökerhoissa, kun taas Roomassa ihmiset viettävät aikaansa kaduilla ja piazzoilla.Petri Burtsov / Yle

Euroopan keskuspankin vajaan kahden prosentin inflaatiotavoite häämöttää edelleen kaukaisuudessa.

Tilastovirasto Eurostatin (siirryt toiseen palveluun) mukaan euroalueen inflaatio oli toukokuussa yhä negatiivinen: lukema nousi huhtikuun -0,2 prosentista -0,1 prosenttiin. Negatiivinen inflaatio on toiselta nimeltään deflaatio.

Euroalueen ravintola- ja kahvilahinnat nousivat vuodessa aavistuksen, mutta polttoaineiden hintojen alamäki oli huomattavasti jyrkempi.

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli eniten pakkasella Kyproksessa, -1,9 prosenttia. Belgiassa inflaatio oli ylin: 1,6 prosenttia.

Inflaatio kiihtyy, kun talous kasvaa. Deflaatio puolestaan näivettää taloudellista aktiivisuutta, kun kuluttajat odottelevat hintojen halpenevan entisestään.