"Jos ei ole pakko viedä koiraa Ruotsiin, se kannattaa jättää kotiin" – lemmikkiratsia muistuttaa kissojenkin tautiriskeistä

Tornionjokivarressa Ruotsin ja Suomen välisen rajan yli piipahdetaan usein lemmikin kanssa. Perjantain tehovalvonnassa rajalla tarkastetaan, onko esimerkiksi koiralla ja kissalla tarvittavat lääkitykset ja rokotukset voimassa.

Kotimaa
Koira makaa lattialla.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Moni ajattelee esimerkiksi, että rokottamattoman ja passittoman koiran voi jättää odottamaan parkkipaikalle autoon, jos käväisee esimerkiksi Suomen puolelta Haaparannalla ostoksilla.

Näin ei kuitenkaan saisi tehdä, sillä koiralla täytyy olla voimassa oleva raivotautirokotus, lemmikkieläinpassi sekä Ruotsista Suomeen tullessaan voimassa oleva ekinokokki-heisimatolääkitys. Lisäksi eläimen pitää olla tunnistusmerkitty eli tatuoitu tai mikrosirutettu.

Ekinokokkiloinen ei aiheuta ongelmia koiralle, mutta ihmiselle se voi aiheuttaa kasvaimen kaltaisia, vaarallisia rakkuloita.

Lemmikkieläimen passi.
Lemmikkieläinpassin saa eläinlääkäriltä.Yle

Perjantain tehovalvonnassa eläinlääkärit ja tulli valvovat Torniossa pistokokein Suomeen saapuvia lemmikkejä.

Kissojen asiat enemmän retuperällä

Meri-Lapin ympäristöpalvelujen kunnaneläinlääkäri Salla Perkkiö arvioi, että erityisesti kissojen omistajat tuntevat huonosti lemmikkien matkustusohjeistuksen.

– Meillekin Tornioon soitetaan Haaparannalta, että kissa on sairaana ja se halutaan tuoda meille hoitoon. Me emme kuitenkaan voi ottaa sitä, jos kissalla ei ole tunnistusmerkintää, passia ja raivotautirokotusta voimassa, Perkkiö harmittelee.

Myös esimerkiksi rajan yli tuotavalla hevosella täytyy olla aina passi ja mikrosiru.

Moni ihmettelee, miksi koiralla täytyy olla ekinokokkilääkitys voimassa kun samaan aikaan rokottamattomat villieläimet kulkevat rajan yli. Perkkiö muistuttaa, että villieläimet kulkevat yleensä suhteellisen pienellä alueella kun taas lemmikkikoirat saattavat matkustaa ympäri Eurooppaa.

Kuka tahansa, joka poimii marjoja metsästä, ymmärtää, että ei ole mukavaa jos niitä ei voikaan enää suuhunsa laittaa.

Salla Perkkiö

Ekinokokkiloinen on yleinen Keski-Euroopassa, missä kaikki koirat täytyy madottaa kuukauden välein, jotta ihmiset eivät sairastuisi. Loisvaaran takia esimerkiksi metsämarjat täytyy huuhdella tai kuumentaa ennen syöntiä, sillä tartunnan voi saada loista kantavan koiran ulosteista, jos niitä on joutunut marjoihin.

Rajan yli mökkeilevillä koirilla jatkuva matokuuri

Myös jatkuva matolääkityksen hakeminen koiralle saattaa turhauttaa.

– Kannattaa tutustua asiaan tarkemmin, koska loinen voi aiheuttaa ihmiselle todella inhottavan sairauden. Kuka tahansa, joka poimii marjoja metsästä, ymmärtää, että ei ole mukavaa jos niitä ei voikaan enää suuhunsa laittaa, kunnaneläinlääkäri Salla Perkkiö sanoo.

Hän kehottaakin jättämään koiran suosiolla Suomen puolelle.

– Jos ei ole pakko viedä koiraa Ruotsiin, se kannattaa jättää kotiin, vaikka kävisikin vain Ikean parkkipaikalla. Toki moni esimerkiksi mökkeilee Ruotsin puolella ja silloin kannattaa hoitaa koiralle tai kissalle viralliset paperit kuntoon, Perkkiö sanoo.

Rajan yli mökkeileville koirille pitäisi antaa heisimatolääkitys neljän viikon välein.

Korjattu 17.6.2016 kello 12:09 viimeisen lauseen tieto heisimatolääkityksestä: Poistettu lauseesta sana "kissoille".