Jyväskylän yliopiston tutkija paljasti bridgehuippujen huijauksen

Jyväskylän yliopiston tutkija on paljastanut kahden israelilaisen bridgen huippupelaajan pitkään käyttämän huijauskoodin. Bridgen huippupelaajat tienaavat satoja tuhansia euroja vuodessa.

tiede
Korttipakka.
Yle

Jyväskylän yliopiston tutkija Nezer Zaidenberg on paljastanut kahden israelilaisen bridgen (siirryt toiseen palveluun) huippupelaajan pitkään käyttämän huijauskoodin. Israelilaispari Lotan Fisher - Ron Schwartz on viimeisen kuuden vuoden aikan voittanut maailmanmestaruuden sekä Euroopan- ja Pohjois-Amerikan mestaruudet.

Fisherin ja Schwartzin käyttämä koodi pohjautui muun muassa pelaajalta toiselle siirrettävän tarjouslaatikon asentoihin. Ammattipelaajat ovat käyttäneet taktiikkaa pitkän aikaa, sillä se on vaikeasti havaittava.

Kärähtäneitä on epäilty huijauksesta aiemminkin, mutta sitä ei ole pystytty osoittamaan. Zaidenberg mursi huijauksen koodin analysoimalla kymmenittäin nauhoitettuja turnauspelejä. Niiden analyysi paljasti, että tarjouslaatikon sijainti välitti viestejä pelaajien välillä.

Bridgessä pelaajien keskinäinen viestintä on kielletty, ja informaatiota voi välittää ainoastaan tarjouksissa annetuilla korteilla. Kortit on laitettava kumppanille työnnettävään tarjouslaatikkoon, joka siirretään peliparille pelaajien välissä olevan sermin alitse. Muu viestintä voi johtaa jopa elinikäiseen kilpailukieltoon.