Venäjän Piilaakso kohoaa Moskovaan – Harva uskoo hankkeen autuuteen

Skolkovon vakuutetaan muuttuvan rakennustyömaasta oikeaksi teknokaupungiksi jo vuoden loppuun mennessä. Innovaatiokeskus on ladattu täyteen toiveita, mutta moni epäilee sen todellisia mahdollisuuksia.

Talousongelmista huolimatta Skolkovossa jatketaan suunniteltujen kohteiden rakentamista. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Innovaatiokeskus Skolkovon valmistuminen on puolivälissä ja puheet hankkeen kaatumisesta ovat hiljentyneet Venäjällä. Vuonna 2010 presidentti Dmitri Medvedevin aloittama Skolkovo pysyy talousongelmista ja kansainvälisten suhteiden kylmenemisestä huolimatta Venäjän kärkihankkeena myös Vladimir Putinin presidenttikaudella.

Skolkovon 350 ensimmäistä asuntoa tai asuintaloa on viimeistelyvaiheessa. Innovaatiokeskuksessa voi asua tulevaisuudessa jopa 40 000 ihmistä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

– Meidän ei tarvitse enää kysyä, toteutuuko Skolkovo, vaan millä tavalla se tulee toimimaan tulevaisuudessa, lausui Skolkovo-säätiön puheenjohtaja Viktor Vekselberg kesäkuun alussa paikan päällä.

Moskovan laidalle rakennettavassa Skolkovossa toimii tällä hetkellä 1400 yritystä. Syksyllä avautuvan teknopuiston valtavan päärakennuksen on Skolkovo-säätiön mukaan määrä koota alueen kasvuyritykset ja tutkimuslaitokset yhteen ja muuttaa rakennustyömaa oikeaksi innovaatiokeskukseksi. 

Harva kuitenkin uskoo hulppeiden puitteiden synnyttävän Piilaaksoon verrattavan teknologiakeskittymän Venäjälle. Valtion ohjaamaa hanketta kritisoidaan vanhanaikaiseksi ja tehottomaksi. Kriitikoiden mukaan toiminnan pitäisi lähteä ruohonjuuritasolta, eikä kasvuyrityksiä ole mahdollista kehittää tiukasti rajatuille aloille ylhäältä käsin määrättynä.

Skolkovon investoinneista vastaava johtaja Aleksandr Adadurov näyttää alueesta toukokuussa otettua ilmakuvaa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Kireästä maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta Skolkovossa vannotaan avoimuuden ja kansainvälisyyden nimeen. Lännen Venäjälle määräämät pakotteet haittaavaat silti niin rahoituksen saamista kuin tutkimuslaboratorioiden varustamista.

Lisäksi asenneilmaston koventuminen on saanut monet länsimaiset yritykset ja tieteentekijät varovaisiksi Skolkovoa kohtaan. Hankkeen maineeseen on vaikuttanut myös korruptioepäilyt ja muut talousepäselvyydet.

Skolkovo-hankkeen neuvonantajana toimiva Pekka Viljakainen vakuuttaa valmistuvien toimitilojen täyttyvän helposti ja uskoo tunkua riittävän myös lännestä. Esimerkiksi hän mainitsee yhdysvaltalaisen ilmailuyhtiön Boeingin, joka avasi alueelle kesäkuun alussa oman tuotekehityskeskuksen.

Elokuussa avautuva Skolkovon Teknopuiston päärakennus kokoaa alueella toimivat kasvuyritykset yhteen. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Suomesta Skolkovassa toimii tällä hetkellä Nokia, teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes ja yhdeksän teknologia-alan kasvuyritystä.

Keskuksen rakentamista painaa Venäjän kurja taloustilanne. Maan johto vakuuttaa kuitenkin seisovansa Skolkovon takana tukevasti. Hankkeen budjettia onkin leikattu varsin maltillisesti.

Skolkovossa jatketaan suunniteltujen kohteiden rakentamista. Alueelle noussee muun muassa Venäjän suurimman pankin Sberbankin rakennuttama maan suurin datakeskus. Alueen arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuonna 2021, yhden vuoden viiveellä.