Uusi museo houkuttelee kävijöitä mehukkailla historialööpeillä: "Tissit – katso kuvat!"

Hämeenlinnassa avattu uusi Museo Skogster tuli sinne, missä kaupunkilaisetkin ovat. Historian voi tuoda lähelle ilman pönötystä: tässä museossa on lööppejä, lämmintä huumoria ja tilaa myös olohuoneoleiluun.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

HÄMEENLINNA Hämeenlinnan kaupunginmuseon uusi päänäyttelytila Museo Skogster avautui kaikelle kansalle torstaina. Katujuhlaa haittasi kaatosade, mutta sisällä tunnelma oli lämmin ja kotoisa. Museonjohtaja Tuulia Tuomi oli innoissaan avajaispäivän vilinästä.

– On olo kuin urheilusuorituksen jälkeen, nyt on saatu ovet auki ja se on tapahtunut mitä toivottiinkin, eli tupa on täynnä!

Vuosikymmenten ajan kaupunginmuseon päänäyttelytilat sijaitsivat Lukiokadun ja Linnankadun kulmassa kaupungin keskustassa. Vuonna 2001 alkoi näyttelytoiminta Hämeen linnan alueella, ja nyt museo on taas tullut takaisin keskustaan, Skogsterin vanhaan liiketaloon.

– Museo on nyt juuri siinä paikassa, missä sen kuuluukin olla, keskellä kaupunkia, siellä missä kaupunkilaiset ovat, helposti saavutettavissa vaikka joka päivä, iloitsee Tuomi.

Helmikuussa avautuu toisessa kerroksessa vaihtuvien näyttelyjen tila. Tuolloin aukeava Idästä tuulee -niminen näyttely moninkertaistaa näyttelytilat nykyisestä.

Isontalon Antin kädenjälkeä. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Nyt avatussa Ooh Hämeenlinna -näyttelyssä voi tutustua Hämeenlinnan historian tarinoihin.

– Antti Isotalon hempeämpi puoli voi yllättää aika monet. Kyseessähän on kuuluisa häjy, joka muistetaan laulustakin. Hän oli Hämeenlinnassa vankilassa ja osoittautui siellä erittäin käteväksi ja mukavaksi mieheksi. Hän veti vankilan johtajan lapsia pulkalla pitkin linnanniemeä ja meillä on täällä esillä kaupunginpuiston paviljongin pienoismalli, jonka käsistään kätevä Antti on valmistanut.