Pietarsaaren uusi kaupunginjohtaja valaa uskoa: Pohjanmaan tilanne on muuhun maahan verrattuna hyvä

Pietarsaaren johdossa toukokuussa aloittanut Kristina Stenman myöntää, että ajat ovat tiukat. Pohjanmaan tilannetta hän pitää muuhun maahan verrattuna kuitenkin hyvänä. Hän aikoo työskennellä muun muassa koulutuksen, elinkeinoelämäyhteistyön ja sote-palvelujen säilymisen puolesta.

Pietarsaari
Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenman työhuoneessaan.
Pietarsaaren kaupunginjohtajaksi valittiin lopulta Kristina Stenman.Juha Kemppainen / Yle

Pietarsaaren seutu oli Helsingissä vuonna -62 syntyneelle Stenmanille jo ennestään tuttu. Hänen isänsä on kotoisin Pedersörestä.

Pietarsaaren johtoon hän nousi isojen keskustelujen ja päätösten aikana. Kovaa kuhinaa ovat aiheuttaneet esimerkiksi kouluverkkouudistus sekä teknisen toimen yhtiöittäminen.

– Siinä täytyy saada toimenpantua päätöksiä tämän vuoden aikana, jotta uusi yritys voi aloittaa ensi vuoden alussa.

– Koulupuolella päätöksiä on saatu tehtyä ja eteenpäin päästään esimerkiksi kielikylpykoulun kanssa. Minun mielestäni ollaan kuitenkin sellaisessa hyvässä ja positiivisessa muutosvaiheessa, Stenman pohtii keskustelua herättäneitä asioita.

Hän myöntää, että käynnissä ovat tiukat ajat.

– Koko Suomeen verrattuna Pohjanmaan tilanne on kuitenkin hyvä. Meillä on suhteellisen alhainen työttömyys ja elinkeinoelämä ja vienti vetävät aika hyvin.

Tulevaisuudesta puhuttaessa hän korostaa muun muassa kaupungin ja elinkeinoelämän tiivistä yhteistyötä. Sote-uudistuksen myllerryksessä hän pitää tärkeänä, että Pietarsaaressa saataisiin säilytettyä terveyskeskuspäivystys sekä Vaasassa täyden päivystyksen keskussairaala.

– Lisäksi on pidettävä huolta siitä, että meillä on monipuolista toisen asteen koulutusta sekä korkeakouluopetusta, jotta meillä on tarjolla työvoimaa. Tarkkana ja aktiivisena pitää olla, hän sanoo.

Sujuva arki ja yhdenvertaiset palvelut tärkeitä

Stenmanin mukaan vastaanotto on ollut Pietarsaaressa hyvä. Hän on ehtinyt jo kokoustaa eri hallinnonalojen kanssa sekä istua kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouksissa.

Stenman on työskennellyt 15 vuotta kansalaisjärjestössä sekä lisäksi kunnan ja valtion tehtävissä. Esimerkiksi Vaasan kaupungilla hän oli reilu kolme vuotta sosiaali-, terveys- ja sivistystoimenjohtajana.

– Töissäni perusvireenä on ollut usein se, miten saa yhdistettyä yhtäältä ihmisten jokapäiväiseen hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja toisaalta yhdenvertaiset oikeudet esimerkiksi hyviin palveluihin ja koulutukseen, Stenman sanoo.