EU:n Juncker: Putinin Venäjän kanssa on keskusteltava

EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on puolustanut kiisteltyä päätöstään osallistua Pietarin talousfoorumiin. On tervettä järkeä puhua Venäjän johdolle, pakotteista huolimatta, Juncker sanoi. Rauhansopimus Ukrainassa on edellytys pakotteiden purkamiselle, Juncker sanoi.

Ulkomaat
EU:n komission puheenjohtaja Juncker tapasi Pietarissa myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaa Pietarissa Putinin lisäksi myös muita johtajia. Kuvassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (oik.). Olivier Hoslet / EPA

Ukrainan rauhansopimuksen täydellinen toteuttaminen on ainoa tie EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden purkamiseen, sanoo Pietarin talousfoorumissa vieraileva EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Mutta hänen mielestään EU:n on pidettävä keskusteluyhteys auki Venäjän johtoon.

Juncker sanoi myös, että EU:n ja Venäjän suhteet eivät ole sellaisessa tilassa, että niitä ei voisi korjata. Hän sanoi odottavansa, että keskustelut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ovat suorasukaisia.

Juncker osallistuu Pietarin talousfoorumiin, johon osallistuu huomattava määrä myös liike-elämän edustajia EU-maista. Presidentti Putinin sanotaan pyrkivän elvyttämään pakotteiden vaurioittamia taloussuhteita EU:hun talousfoorumin avulla.

"Sillanrakennusta, tervettä järkeä"

Juncker on korostanut, että hän ei ole Pietarissa EU:n neuvottelijana vaan sillanrakentajana. Hän sanoi Pietarissa, että on terveen järjen mukaista pitää yllä keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa.

EU uhkaa laajentaa Venäjän vastaisia pakotteita heinäkuun lopulla, ellei Minskin horjuvaa rauhansopimusta saada voimaan sitä ennen.

EU:n ja Venäjän suhteet ajautuivat kriisiin maaliskuussa 2014, kun Venäjän liitti Krimin itseensä miehityksen ja kyseenalaisena pidetyn kansanäänestyksen jälkeen.

Putin tapaa myös YK:n pääsihteerin

Presidentti Putin tapaa talousfoorumissa Junckerin lisäksi myös Italian pääministerin Matteo Renzin, YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin sekä YK:n Syyrian-erikoislähettilään Staffan de Misturan.

Syyrian sotaan sekaantunut Venäjä on ilmoittanut vetävänsä joukkojaan pois Syyriasta, mutta tosiasiassa se on jatkanut ilmapommituksia yhdessä Syyrian hallinnon kanssa mm. Aleppon kaupungissa.