1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lonkkaleikkauksesta itsehoidon kautta bingoon – potilaan oman tahdon kunnioittaminen voi pelastaa laitoshoidolta

Kunnissa siirrytään yhä enemmän laitoshoidosta kotihoitoon. Kokkolassa viime syksynä aloitettu kotihoidon kuntoutumisyksikkö on ottanut ohjenuorakseen potilaan oman tahdon kunnioittamisen. Uusi kuntoutusmuoto on saanut aikaan loistavia lopputuloksia: laitoshoitoon joutumisen uhka väheni jopa 80 prosenttia.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Esimerkiksi leikkauksesta toipuva potilas kuntoutuu paremmin, jos hän saa itse päättää kuntoutuksen tavoitteet ja olla mukana sen suunnittelussa. Tämä on nyt huomattu Kokkolassa, missä on viime syksystä lähtien kuntoutettu potilaita kotihoidossa.

Toiminta aloitettiin kuudella asiakkaalla, nyt mukana on kaksitoista asiakasta. Asiakkaat ovat esimerkiksi sairaalasta lonkkaleikkauksesta kotiutuneita vanhuksia.

Kuntoutus on monen asiantuntijan yhteistyötä, mukana on esimerkiksi lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, toimintaterapeutteja ja fysioterapeutteja. Jokaiselle asiakkaalle tehdään oma hoitosuunnitelma, jossa käydään läpi asiakkaan toimintakyky ja kodin olosuhteet. Kodista tarkistetaan esimerkiksi, tarvitseeko asiakas arkeensa apuvälineitä.

– Oleellista on, että asiakas on itse mukana tekemässä kuntoutumissuunnitelmaa. Lähtökohtana on asiakkaan oma näkemys, ja hän itse päättää, mitä pystyy tekemään, mihin sitoutuu ja mitä tekee, Kokkolan vanhustenhuollon palvelujohtaja Maija Juola korostaa.

"Minähän olen elossa"

Koko kuntoutumissuunnitelma kirjataan. Kun kuntoutus etenee, tavoitteet luonnollisesti muuttuvat. Ensimmäinen tavoite voi yksinkertaisesti olla, että pääsee itse sängystä ylös. Seuraavaksi tavoitellaan ehkä ruoan tekemistä itse ja kaupassa käyntiä omin voimin. Kun arki alkaa rullata, voi kokea merkittäviä ahaa-elämyksiä, kertoo palvelujohtaja Maija Juola asiakkaiden palautteesta.

– Asiakas huomaa, että hetkinen, minähän olen elossa ja minulla on elämää, nyt minä lähden bingoon! Sellainenkin voi olla kuntoutuksen tavoite. Voi kuvitella, mikä tunne on ihmisellä siinä vaiheessa, kun sairaalasta on lähdetty niin, ettei ole itse päässyt sängystä ylös.

Taloudellisestikin kannattavaa

Hoitopäivän hinta ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa on noin 100 euroa, joten vuodessa hinnaksi muodostuu 36 500 euroa.
Jo yhden palveluasumispaikan säästäminen on kaupungille siis suuri säästö, sillä kotihoito on merkittävästi edullisempaa kuin laitoshoito.

Suunnitelmissa onkin toiminnan laajentaminen Kokkolan alueella ja ehkä myös laajemmasti maakunnassa.