1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Laki antaa alaikäisen ostaa tulitikkuja – osa kaupoista ei silti myy

Poikaporukka latoi ostoksiaan kassahihnalle: iso limsapullo, uistin, makkarapaketti, tulitikkuaski ja kertakäyttögrilli. Kassa kysyi maksajalta paperit – syynä tikkuaski. Laki ei rinnasta tulitikkuja tupakkatuotteisiin, eikä siis kiellä myymästä niitä alaikäisille. Osa kaupoista haluaa kuitenkin tehdä tiukemman linjauksen – ja niillä on siihen oikeus.

ilmiöt
YLE Keski-Suomi

Kauppias voi omalla päätöksellään olla myymättä tulitikkuja alaikäisille.

– Kauppa voi vedota elinkeinonharjoittamisen vapauteen. Tuotteen rajoittaminen joltakin ryhmältä ei kuitenkaan saa olla ketään syrjivää, sanoo asiantuntija Anna Salminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Ikä on yleisesti hyväksytty peruste, jota kauppiaat käyttävät, kun päättävät kenelle myyvät ja mitä.

Tupakkaa ja tupakointivälineitä ei saa Suomessa lain mukaan myydä alle 18-vuotiaille. Alaikäisiltä kiellettyjä ovat siis myös savukepaperit ja muut savukkeiden päällysteet, savukkeenkierrin, imuke ja suodatin, piippu osineen ja puhdistusvälineineen, sekä tupakan sytyttimet.

– Voi olla, että tulitikkujen kohdalla kyse on vain väärinkäsityksestä. Ajatellaan ehkä, että kun sytyttimet ovat rajoitettujen listalla, sama koskisi tulitikkuja, vaikkei näin olekaan. Yhdistyksemme ei ole antanut tulitikuista mitään linjauksia, Salminen toteaa.

Voi olla, että tulitikkujen kohdalla kyse on vaan väärinkäsityksestä. Ajatellaan ehkä, että kun sytyttimet ovat rajoitettujen listalla, sama koskisi tulitikkuja, vaikkei näin olekaan.

Asiantuntija Anna Salminen, Päivittäistavarakauppa ry.

Asiantuntija Anna Salminen ei näe tarvetta tulitikkujen kohdalla kieltosuosituksen antamiselle, ellei ole syytä epäillä niiden väärinkäyttöä.

– Esimerkiksi partiolaiset tarvitsevat harrastuksessaan tulitikkuja, hän sanoo.

Miten kauppaketjut linjaavat tulitikkujen myynnin?

Omavalvontavelvollisuutta koskevat tupakkalain säännökset tulivat voimaan alkuvuodesta 2009. Vuonna 2013 kaupat ottivat käyttöön vapaaehtoisen toimintatavan, jossa nykyään tarkistetaan ikä kaikilta alle 30-vuotiailta vaikuttavilta henkilöiltä tupakka- ja alkoholiostojen yhteydessä.

Päivittäistavarakauppa-yhdistyksellä ei ole tietoa kuinka moni yksittäinen kauppa on valinnut tulitikkujen kohdalla oman tiukan linjan.

S-ryhmä ja Lidl kertovat noudattavansa ikärajavalvonnassa lainsäädäntöä. Koska tulitikuilla ei ole ikärajaa, eikä niitä katsota tupakointivälineiksi, molemmat ketjut myyvät niitä kaikenikäisille.

Keskossa myyntipäätös tehdään tilannekohtaisesti. Tiedottaja Otto Heinonen Keskon päivttäistavarakaupasta sanoo, että kassahenkilö arvioi myykö tulitikkuja alaikäiselle vai ei.

– Jos näyttää ilmeiseltä, että lapsi on ostamassa tikkuja esimerkiksi tulitikkuleikkeihin tai muuhun väärinkäyttöön, myynnistä tulee kieltäytyä, kertoo Heinonen.

Halpa-Halli -yhtiön myymälöissä kassoilla pyydetään nuorta tulitikkujen ostajaa todistamaan ikänsä.

– Meillä on vuosien takaa ohje, että tulitikkuja ei myydä alle 18-vuotiaille, vaikka niiden myynti ei olekaan laissa kielletty. Olemme tulkinneet asian niin, että tämä on ollut yleinen käytäntö kaupoilla, sanoo päivittäistavarapuolen osastopäällikkö Markus Flink Kokkolan Halpa-Hallista.

Lue seuraavaksi