Fed: Britanniasta johtuva epävarmuus esti koronnoston

Tälle vuodelle voi olla luvassa kaksi ohjauskoron nostoa, mutta talous ei ehkä kestä rahapolitiikan kovaa kiristymistä lähivuosina, antaa Yhdysvaltain keskuspankki ymmärtää. Englannin keskuspankki varoitti jälleen Brexitin seurauksista.

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven rakennus Washingtonissa. Kuva: Matthew Cavanaugh / EPA

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen sanoo, että Britannian ensi viikon EU-äänestys on yksi syy siihen, että Fed jätti eilen ohjauskorkonsa ennalleen. Tällä viikolla viisi mielipidekyselyä on ennakoinut Brexitiä eli Britannian lähtöä EU:sta, kirjoittaa uutistoimisto Bloomberg. (siirryt toiseen palveluun)

Yellenin mukaan lähestyvä äänestys ja sen epävarma lopputulos vaikuttivat Fedin avomarkkinakomitean päätökseen pitää korko vaihteluvälissä 0,25 - 0,50 prosenttia. Toukokuun työllistämisestä kertovat luvut ovat toinen syy; niiden valossa Yhdysvaltain työmarkkinat eivät sittenkään ole niin vahvat kuin on toivottu.

Keskuspankki vihjaa, että koronnostoja olisi tänä vuonna kuitenkin tulossa kaksi kappaletta. Lähivuosina hitaanpuoleinen talouskasvu rajoittaa kuitenkin rahapolitiikan kiristämistä. Keskuspankki arvioi nyt, että Yhdysvaltojen talous kasvaa kaksi prosenttia tänä ja ensi vuonna.

Euroopan taloutta brittien mahdollinen eropäätös rasittaa jo nyt. Pelko Brexitistä on saanut osakekurssit laskemaan ja sijoittajat hakemaan turvasatamaa kahden mahtitalouden, Yhdysvaltain ja Saksan, valtionlainoista.

Punta on heikennyt, ja Englannin keskuspankin pääjohtajakin on uusinut varoituksensa taantuman uhasta, mikäli EU-jäsenyys jää historiaan.