Tusk: Brexit olisi suuri virhe, mutta EU selviäisi siitä

Eurooppa-neuvoston Suomessa vierailevan puheenjohtajan mukaan Britannian erolla EU:sta olisi suuria taloudellisia ja arvaamattomia poliittisia seurauksia.

urheilu
Donald Tusk
Donald TuskOlivier Hoslet/ EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo toivovansa hartaasti, että britit päättävät ensi viikon kansanäänestyksessä jatkaa maansa EU-jäsenyyttä.

Tusk sanoi Suomen-vierailunsa lehdistötilaisuudessa, että brittien mielipidettä on kunnioitettava. Hänen mukaansa muiden mahdollisuus vaikuttaa siihen on rajallinen.

Samalla Tusk kuitenkin varasi oikeuden ja velvollisuuden varoittaa, että ero olisi suuri virhe ja vaara sekä Britannialle ja EU:lle että koko läntiselle yhteisölle.

– Euroopan historia on opettanut, että yhtenäisyys on vahvuutta. On paljon sellaista, minkä voimme tehdä yhdessä, Tusk sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääministeri Juha Sipilän kanssa.

Suurten taloudellisten seurausten lisäksi poliittiset ja geopoliittiset seuraukset olivat arvaamattomia aikana, jolloin yhtenäisyydelle on suuri tarve, Tusk sanoi.

Hän viittasi Britanniassa tehtyihin mielipidetiedusteluihin ja myönsi, ettei ole helppoa olla optimistinen. Hän lisäsi kuitenkin, että EU epäilemättä selviää, vaikka Britannia eroaisi. Siihen mahdollisuuteen on hänen mukaansa jo varauduttukin, Tusk sanoi. Mitään konkreettista hän ei halunnut vielä kertoa.