1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakiesitys: Järjestyksenvalvojia halutaan vastaanottokeskuksiin

Hallitus esittää, että järjestyksenvalvojia voitaisiin poliisin luvalla asettaa vastaanotto- ja järjestelykeskuksiin. Lakimuutoksella halutaan varautua mahdollisiin häiriöihin vastaanottokeskuksissa.

Kotimaan uutiset
Miehiä varvastossut jalassa
Järjestyksenvalvojia halutaan vastaanottokeskuksiin.Toni Määttä / Yle

Järjestyksenvalvojien asettamisoikeudella varauduttaisiin mahdollisiin järjestyshäiriöihin vastaanottokeskuksissa. Järjestyksenvalvojat voisivat tarvittaessa tukea poliisin ja keskusten henkilöstön toimintaa.

Lakimuutosta on alettu laatimaan viime vuoden lopulla. Lakimuutos pyrkii vastaamaan tilanteeseen, jossa vastaanottokeskuksien määrä on lisääntynyt ja samaan aikaan myös järjestyshäiriöiden määrä vastaanottokeskuksissa on kasvanut.

Vastaanottokeskuksissa on esiintynyt eri asteisia järjestyshäiriöitä. Järjestyshäiriöitä ovat aiheuttaneet niin vastaanottokeskusten omat asukkaat kuin ulkopuolisetkin henkilöt.

Laki ei velvottaisi asettamaan järjestyksenvalvojaa

Uusi laki ei velvottaisi asettamaan järjestyksenvalvojia vastaanottokeskuksiin, vaan se antaisi mahdollisuuden siihen. Luvan järjestyksenvalvojasta myöntää poliisi. Esityksen järjestyksenvalvojien sijoittumisesta tekisi Maahanmuuttovirasto tai vastaanottokeskuksen haltija, esimerkiksi Suomen Punainen Risti.

Vielä on siis täysi arvoitus, mihin vastaanottokeskuksiin järjestyksenvalvojia tulisi.

– Se ratkaistaisiin tapauskohtaisesti, kuinka paljon järjestyksenvalvojia asetettaisiin, sanoo lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula sisäministeriöstä.

Kerttulan mukaan lakiesityksessä on kustannusten osalta lähdetty siitä, ettei lakiesitys synnyttäisi erillisiä kustannuksia.

Turvallisuudesta vastaa tällä hetkellä useampi toimija

Tällä hetkellä vastaanottokeskusten turvallisuudesta vastaavat poliisi, vastaanottokeskusten oma henkilökunta ja tarpeen mukaan myös vartiointiliikkeet.

Keskusten oman henkilöstön toiminta ja toimivaltuudet eivät kaikissa tapauksissa riitä järjestyksen ylläpitämiseen. Poliisin voimavarat ovat rajalliset eikä poliisi voi olla vastaanottokeskuksissa paikalla jatkuvasti.

Järjestyksenvalvojien asettamisesta poliisin luvalla säädetään tällä hetkellä järjestyslaissa. Kun uusi laki yksityisistä turvallisuuspalveluista tulee voimaan ensi vuoden alusta, järjestyslain järjestyksenvalvojia koskeva sääntely kumotaan.

Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yli 30 000. Kun turvapaikanhakijoita alkoi saapua Suomeen, perustettiin vastaanottokeskuksia ympäri Suomen.

Tämän vuoden puolella turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on hiljentynyt ja vastaanottokeskuksia on päätetty lakkauttaa.

Suomessa on tällä hetkellä (13.6.2016) 122 aikuisten vastaanottokeskusta.

Lue seuraavaksi