Senaattori: Orlandon joukkosurmaaja viestitti Facebookissa – "Maistakaa nyt Isisin kostoa"

Yhdysvaltojen senaatin kotimaan turvallisuuskomitean puheenjohtaja on pyytänyt Facebookia luovuttamaan tiedot Orlandon ampujan käyttäjätileistä. Hyökkääjän profiilit poistettiin palvelusta joukkosurman aikana tai pian sen jälkeen.

Ulkomaat
FBI:n joukot yökerhon edustalla Orlandossa.
FBI:n joukot partioivat yökerhon edustalla Orlandossa sunnuntaiaamuna.AOP

Yhdysvalloissa Orlandossa Pulse-homoyökerhoon hyökännyt joukkosurmaaja Omar Mateen ilmeisesti julkaisi iskupäivänä sosiaalisessa mediassa useita islamistiseen terrorismiin viittaavia viestejä.

Tiedot Mateenin viesteistä perustuvat Yhdysvaltojen senaatin kotimaan turvallisuuskomitean puheenjohtajan, senaattori Ron Johnsonin kirjeeseen (siirryt toiseen palveluun), jonka hän lähetti keskiviikkona Facebookin perustajalle ja toimitusjohtajalle Mark Zuckerbergille.

Johnson pyysi Zuckerbergiä luovuttamaan kaikki Mateenin Facebook-käyttäjätilejä koskevat tiedot komitean tutkittaviksi. Johnsonin tietojen mukaan Mateenilla oli viisi Facebook-profiilia.

Joukkosurmaajan sosiaalisen median tilit poistettiin ennen kuin suuri yleisö ehti tutustua niiden sisältöön. Johnsonin komitean tutkijat ovat kuitenkin saaneet tietoa profiilien sisällöstä.

Ampuja lähetti Isisiin liittyviä viestejä

Johnsonin kirjeen mukaan Mateen kirjoitti ensimmäisessä hyökkäykseen liittyvässä Facebook-viestissään: "Amerikka ja Venäjä lopettakaa Isisin pommittaminen. Vannon uskollisuuttani Abu Bakr al-Baghdadille. Ottakoon Allah minut vastaan."

Sitten ampuja jatkoi viestien lähettämistä. Hän kirjoitti: "Oikeat muslimit eivät tule koskaan hyväksymään lännen saastaisia tapoja."

Seuraavaksi hyökkääjä kirjoitti: "Te tapatte syyttömiä naisia ja lapsia ilmaiskuilla. Maistakaa nyt Isisin kostoa."

Viimeisessä viestissään Mateen uhosi: "Seuraavien päivien kuluessa näette Isisin hyökkäyksiä USA:ssa."

Surmaaja etsi tietoa joukkoampujista ja poliisista

Johnsonin mukaan Mateen oli myös tehnyt epäilyttäviä hakuja Facebookissa. Iskupäivänä 12. kesäkuuta Mateen oli käyttänyt hakusanoja "Pulse Orlando" ja "Shooting".

Mateen oli Johnsonin tietojen mukaan etsinyt touko- ja kesäkuussa Facebookista tietoja San Bernardinon ampujista ja terroristijärjestö Isisin johtajan al-Baghdadin puheita.

Lisäksi ampuja oli hakenut Facebookista tietoja paikallisesta poliisista ja liittovaltion poliisista FBI:stä.

Johnsonin kirjeen mukaan Mateen käytti Facebookia ennen iskua ja hyökkäyksen aikana. Kirjeessa ei mainittu, milloin hyökkääjä tarkalleen ottaen julkaisi viestejä ja teki hakuja.

Viranomaiset ja Facebook vaitonaisia viesteistä

Facebook ja FBI eivät ole toistaiseksi kommentoineet tietoja ampujan Facebook-viesteistä. Tapauksen tutkintaa tunteva nimettömänä esiintynyt lähde kertoi uutistoimisto AP:lle, että Mateenin viestit tulivat Facebookiin hetki ennen yökerhoiskun alkua.

Rynnäkkökiväärillä ja käsiaseella varustautuneen Mateenin hyökkäyksessä Pulse-homoyökerhoon kuoli 49 ihmistä ja 53 haavoittui. Poliisi surmasi hyökkääjän.

Monet Pulsen asiakkaat ovat kertoneet nähneensä joukkosurmaajan yökerhossa useita kertoja.

Ampuja soitti hyökkäyksen aikana hätänumeroon ja vannoi puhelun aikana uskollisuutta Isisin johtajalle. Hän ilmeisesti myös mainitsi Bostonin maratonin pommittajat.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja John Brennan sanoi torstaina, että CIA ei ole löytänyt suoraa yhteyttä Omar Mateenin ja ulkomaisten terroristijärjestöjen väliltä.

Lähteet: AP, Reuters