"Toisten mielessä tämä on tyhmin laji mitä on keksitty" – suunnistus liikuttaa silti yhä suurempia massoja

Suunnistus on kasvattanut viime vuosina suosiotaan kuntoilumuotona. Vaikka kilpasuunnistajien määrä on laskussa, kuntorastit ja erilaiset suunnistuskoulut vetävät mukaansa harrastajia. Kasvanut harrastajamäärä näkyy myös vuotuisen Jukolan viestin osallistujamäärissä.

urheilu
Kuntorastit
Kalle Pallonen / Yle

Keväällä 2013 Iiro Memonen juhli mestismestaruutta Mikkelin Jukureiden paidassa. Sittemmin maila on nostettu narikkaan ja tänä keväänä mies suorastaan riehaantui suunnistamaan. Nykyään mies on tuttu näky kuntorasteilla.

– Armeijassa tuli suunnistettua ja tykkäsin siitä. Nyt näin sitten lehdessä ilmoituksen suunnistuskoulusta ja päätin osallistua, kertoo Iiro Memonen.

– Tää on sellainen laji, ettei voi syyttää ketään muuta kuin itseään kun tekee virheitä. Se on jotenkin ollut kiehtovaa, kun on niin paljon opittavaa vielä. Aina kun olen tähän mennessä ehtinyt, olen käynyt kuntorasteilla. Alkuinnostus on vielä päällä, onko tämä nyt 13-14 kerta.

Innostus oli melkoinen ja yllätti meidät kaikin puolin

Aki Tenhunen

Mikkeliläisen suunnistusseura Navin keväällä järjestämän aikuisten suunnistuskoulun suosio yllätti myös järjestäjän. Tavanomaisen muutaman kymmenen pihkaniskan sijasta lajin saloihin perehtyi 150 suunnistajaa.

– Innostus oli melkoinen ja yllätti meidät kaikin puolin. Osallistujista 70-80 prosenttia oli naisia ja he haluavat lähteä luontoon liikkumaan ja hakee sitä pientä turvaa miten luetaan karttaa, kompassia ja hakee niitä ensimmäisiä askelia suunnistuksen harrastukseen, kertoo Navin harraste- ja kuntosuunnistusvaliokunnan puheenjohtaja Aki Tenhunen.

Toiset tykkää, toiset ei

Kuntosuunnistuksen kasvavan suosion yhdeksi salaisuudeksi on tarjottu luontoa ja luonnossa liikkumista.

– Se on mukava sellainen koko perheen yhteinen liikuntamuoto. Itse ainakin tykkään, että sen lisäksi, että siinä käytetään kuntoa, siinä käytetään myös päätä. Se on erittäin monipuolinen lajina, kertoo Tiina Haapiainen.

– Sen olen huomannut kun olen tästä puhunut, niin tämä jakaa mielipiteitä. Toisten mielessä tämä on tyhmin laji mitä on keksitty, toiset taas kertovat pohtineensa, että se olisi ihan mahtavaa. Ei ole sellaista välimaastoa, kertoo Iimo Memonen.

Myös kuntorastit vetävät myös aina vaan enemmän. Valtakunnallisesti viime vuonna kuntorasteilla kirjattiin yli 400 000 suoritusta.

– Keskimäärin varmaan sata, mutta hyvällä säällä ja lähellä kaupunkia meillä käy parisataa suunnistajaa. Kaudessa meillä tulee noin 5000 kuntorastisuoritusta, laskee Aki Tenhunen.

– Se on pienelle seuralle aika paljon. Me järjestetään kolme kertaa viikossa kuntorastit Mikkelin seudulla.

Harrastajamäärien kasvu näkyy myös Jukolan viestissä

Vaikka kilpasuunnistajien määrä on viime vuosina ollut laskussa, on harrastajamäärien kasvu näkynyt myös suunnistuksen vuotuisen suurtapahtuman Jukolan viestin osallistujamäärissä.

Se on varmaan aika hurjaa, mutta erittäin kiehtovaa ja jännittävää

Tiina Haapiainen

Juvan Koikkalan metsissä 26 vuotta sitten Jukolan viestin osallistujamäärä ylitti ensimmäistä kertaa 10 000 suunnistajan rajan. Viikonloppuna Lappeenrannassa metsään rynnistää 17500 suunnistajaa, maailman huiput ja aloittelijat rinta rinnan. Tällä vuosikymmenellä kasvutahti on kiihtynyt.

– Minulla oikeastaan kimmoke mennä suunnistuskouluun oli päästä Venlojen viesti läpi. Meillä on joukkue kasassa ja kahden vuoden projekti saadaan päätökseen, kertoo Tiina Haapiainen.

– Se on varmaan aika hurjaa, mutta erittäin kiehtovaa ja jännittävää. Muutaman kerran olen ollut katsomassa, mutta nyt pääsen itse kokemaan sen sitten oikeasti.