1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni arkailee näytteiden antamista biopankkiin – sairaudet voivat jäädä piiloon

Postilaatikosta tullut kirje biopankilta vaikuttaa monen mielestä arveluttavalta. Vain harva vastaa näytteenottopyyntöön. Jos siihen vastaa, voi yleisen edun lisäksi saada tietoa omasta terveydestään.

Kotimaan uutiset
Hoitajalla kädessään verinäyteputkiloita
Riikka Heikkilä / Yle

Biopankit lähestyvät suomalaisia kirjeellä, jossa heiltä pyydetään näytteitä tieteelliseen tutkimukseen. Kirjeessä on useita sivuja. Teksti vaikuttaa monen silmin turhan vaikealta. Siksi lähestymisyritykset jäävät usein tuloksettomiksi.

– Tiedote on kieltämättä hirveän hankala. Jos ihmiset eivät ymmärrä sitä, eivätkä saa siitä tarvitsemaansa tietoa, jättävät he herkästi suostumuksen antamatta, kertoo Auria Biopankin johtaja Heli Salminen-Mankonen.

Jos ihmiset eivät ymmärrä sitä, jättävät he herkästi suostumuksen antamatta.

Auria Biopankin johtaja Heli Salminen-Mankonen

Verinäytteistä pulaa

Biopankit ovat keränneet näytteitä terveystieteelliseen tutkimukseen ja uusien hoitomuotojen kehittämiseen Suomessa jo kahden vuoden ajan. Toistaiseksi kokoelmaan on kertynyt lähinnä patologisia näytteitä.

Heli Salminen-Mankonen kertoo, että tarvetta olisi myös verinäytteille.

– Jos ajatellaan esimerkiksi kansansairauksia, ovat ne sellaisia, joista ei kudospaloja oteta. Niiden tutkimisen turvaamiseksi tarvitaan verinäytteitä.

Verinäytteet otetaan samassa yhteydessä, kun asiakas muutenkin vierailee jossakin terveydenhuollon toimipisteessä.

– Jos henkilö antaa suostumuksensa, otetaan hänestä normaalin verikokeen yhteydessä yksi ylimääräinen putkilo verta tutkimuskäyttöön.

Jatkossa biopankit aikovat järjestää erilaisia näytteenottotilaisuuksia, joissa näytteen antaminen varta vasten biopankille onnistuu.

Tietoja ei näytetä ulkopuolisille

Biopankin toiminta on lakisääteistä, eikä näytteitä saa käyttää muuhun kuin tutkimustoimintaan. Siksi tiedot pysyvät visusti salassa ulkopuolisilta. Näytteenantaja voi kuitenkin pyytää tietoja oman näytteensä kohtalosta.

– Läpinäkyvyys on yksi tutkimuksen hienoimmista piirteistä. Se motivoi ihmisiä antamaan näytteitä. He saavat tietää mihin näytteitä on käytetty ja minkälaisia tuloksia niistä on yleisellä tasolla tullut, Heli Salminen-Mankonen kertoo.

Yksityiskohtaisempiakin tietoja on tarjolla, jos niillä on merkitystä näytteenantajan terveyden kannalta.

– Kysymme ihmisiltä, ovatko he halukkaita vastaanottamaan tietoja, joilla on merkitystä heidän omaan terveydentilaansa. Lähes kaikki haluavat tällaiset tiedot.

Lue seuraavaksi