Lapin loput käteisautomaatit säilymässä, lupaa automaattiyritys

Lapin käteisautomaattien määrään ei ole lähiaikoina tulossa enää muutoksia, kerrotaan Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä. Neljän viime vuoden aikana Lapista on poistettu kahdeksan raha-automaattia, kun yritys on tarkastellut ja uusinut laitekantaansa.

pankkiautomaatit
Pankkiautomaatti.
Juha-pekka Inkinen / Yle

Lapista on vuosina 2012–2016 poistettu kahdeksan raha-automaattia, viimeisin Ivalosta. Torniosta on poistettu kaikkiaan kolme automaattia. Yhden käteisautomaatin ovat menettäneet Ivalon lisäksi sekä Rovaniemi, Kemijärvi, Kittilä että Sodankylä, kerrotaan Automatia Pankkiautomaatit Oy:stä.

Yritys on nyt viiden vuoden aikana käynyt läpi Suomen automaattiverkostoa. Laitteita on poistettu, mutta myös uusittu, Automatian asiakkuusjohtaja Jyri Marviala kertoo.

Lähitulevaisuudessa Lapin raha-automaattien määrään ei ole enää tulossa muutoksia.

– Meillä ei ole tällä hetkellä suunniteltuna uusia automaattien sijoittelutoimenpiteitä Lapin alueella. Ei lisäyksiä, siirtoja eikä poistoja, Jyri Marviala sanoo.

Lapissa laitteita on tällä hetkellä muuhun valtakuntaan verrattuna vähän ja harvassa. Siksi niitä ei siis enää poisteta.

– Suurinta osaa Lapin automaateista suojelee tällainen meidän sijoitteluperiaate, että verkosto täytyy säilyttää valtakunnallisena, Marviala sanoo.

– Käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sellaista pelisääntöä, että jos automaattien etäisyys on yli 20 kilometriä toisistaan, niin silloin ainakin toistaiseksi me ylläpidämme niitä, riippumatta siitä, että mikä on sen automaatin käyttömäärä.

Setelien talletusmahdollisuus useampaan kuntaan?

Lapin alueella on Jyri Marvialan mukaan noin 50 käteisautomaattia.

Joitakin automaatteja saatetaan vielä uudistaa, mutta tämä ei ole varmaa. Kyseessä on nimittäin laite, jonka pakkaskestävyyttä ei ole vielä testattu. OttoPlus-automaattiin voi rahan nostamisen lisäksi tallettaa seteleitä. Vuonna 2017 tällaiset automaatit voitaisiin vaihtaa Kemijärvelle, Kittilän Leville tai Sirkkaan sekä Ivaloon ja Sodankylään.

– Mahdollisesti haemme jollakin edellä mainitulla pohjoisen paikkakunnalla ensimmäisiä kokemuksia pakkaskestävyydestä jo tulevana talvena, Jyri Marviala sanoo.

Käteisnoston voi tehdä kaupassakin

Vaikka käteisnoston mahdollisuus automaateista onkin selkeästi vähentynyt, on se esimerkiksi kaupoissa lisääntynyt. Käteistä pystyy nostamaan muutaman kauppaketjun kassalta useamman pankin kortilla.

Tämä mahdollisuus on ainakin Tokmanni-tavarataloissa ja kaikissa K-ryhmän ketjukaupoissa. Keskosta kerrotaan, että K-ryhmän kaupoissa nostopalvelu muuttui maksuttomaksi huhtikuun alussa.

Osuuskauppa Arinasta sanotaan, että rahan nostaminen ja tallentaminen kassalla onnistuu asiakasomistajilta.