Hyppää sisältöön

Huippu-urheilijoiden hieroja ja huoltaja kuntouttaa nyt mattimeikäläisiä

Yli 20 vuoden uran Yhdysvalloissa tehnyt hieroja ja huoltaja Marko Yrjövuori on palannut Suomeen. USA:ssa Yrjövuori huolsi muun muassa NBA-tähti Kobe Bryantia, mutta Suomessa hän aikoo muuttaa nykyistä kuntoutuskulttuuria.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Vielä hetki sitten Marko Yrjövuori toimi NBA-koripalloseura Los Angeles Lakersin hierojana ja koripallotähti Kobe Bryantin huoltajana. Kun Bryant päätti lopettaa uransa, tuli myös Yrjövuorelle tilaisuus kokeilla siipiään uusissa tehtävissä.

Yrjövuori päätti muuttaa perheineen takaisin Suomeen.

–\u0009Yksi osatekijä oli se, että minulla on kaksi pientä lasta. Aina sattui sydämestä, kun kuuli, että Suomessa on maailman parhaat koulujärjestelmät. Mietin, että mitä ihmettä me Yhdysvalloissa laitamme tyttöjä kouluun, Yrjövuori kertoo.

Hyvä puoli on se, että ihmiskroppa on sama, oli laji mikä hyvänsä.

Marko Yrjövuori

Laaja lajikirjo

Paimiosta kotoisin oleva Marko Yrjövuori ehti työskennellä Yhdysvalloissa yli 20 vuotta. Kobe Bryantin lisäksi Yrjövuoren palveluja käyttivät myös muut NBA-pelaajat sekä monet muiden lajien urheilijat. Lajikirjo on laaja: joukossa on niin jääkiekkoilijoita, nyrkkeilijöitä kuin lentopalloilijoitakin.

Suomalaisurheilijoista Yrjövuoren asiakkaina on ollut muun muassa Kiira Korpi sekä Suomen koripallomaajoukkue Susijengi.

–\u0009On tiettyjä lajiominaisuuksia, joita pitää kunnioittaa. Hyvä puoli on kuitenkin se, että ihmiskroppa on sama, oli laji mikä hyvänsä, Yrjövuori sanoo.

Marko Yrjövuoren valmennettaviin kuului myös nyrkkeilijä Vasyl Lomachenko. Kuva: Yle

Nyt Yrjövuori alkaa kuntouttaa tavallisia ihmisiä turkulaisessa yksityissairaalassa. Hän tuo mukanaan omia tapojaan ja aikoo muuttaa nykyistä kuntoutuskulttuuria.

–\u0009Rakastan avoimia tiloja, joissa kuntoutujat voivat kommunikoida keskenään, Yrjövuori sanoo.

Ei kannata leikata, jos ei kuntouteta

Erityisesti Marko Yrjövuori aikoo kiinnittää huomiota vammojen ennaltaehkäisyyn ja vammojen hoidon jälkeiseen aikaan. Jos esimerkiksi golffari loukkaa selkänsä, on selän kuntoon saamisen jälkeen pidettävä huolta siitä, että selkä ei vammaudu uudelleen.

Väite siitä, että leikata ei kannata, jos siihen ei yhdistetä kuntoutusta, pitää Yrjövuoren mukaan paikkansa.

–\u0009Yhdysvalloissa uskotaan vahvasti harjoitteluun. Täälläkin kuntoutusta aletaan huomioida enemmän ja enemmän, ja se on loistava asia, Yrjövuori sanoo.

2.5.2020 klo 15.45 tarkennettu, että Marko Yrjövuori ei ole toiminut NBA-koripallotähti Kobe Bryantin henkilökohtaisena fysiikkavalmentajana vaan Yrjövuori on toiminut NBA-seura Los Angeles Lakersissa hierojana ja huoltanut koripallotähti Kobe Bryantia.