1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniassa ammuttu kansanedustajaa

Labour-puolueen kansanedustajaa Jo Coxia on ammuttu ja puukotettu Birstallissa Pohjois-Englannissa. Cox on kriittisessä tilassa ja kuljetettu sairaalaan. Silminnäkijän mukaan ampuja olisi huutanut "Britannia ensin" ennen veritekoaan.

Ulkomaat
Poliisi epäterävänä etualalla.
Andrew McCaren / LNP / REX / AOP

Britanniassa labour-puolueen kansanedustajaa Jo Coxia on ammuttu ja puukotettu kadulla Birstallissa, kertovat brittiviestimet. Oppositiokansanedustaja Cox oli vaalipiirissään Yorkshiressa Pohjois-Englannissa tapaamassa äänestäjiä ja kannattajiaan.

Labour-puolue on vahvistanut, että Coxia on ammuttu. Poliisi vahvistaa, että Cox on kriittisessä tilassa.

Cox kiidätettiin sairaalahelikopterilla läheiseen sairaalaan, Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi. Sairaala on poliisivartioinnissa.

Poliisi kertoo, että 52-vuotias mies on pidätetty epäiltynä veriteosta.

Brexit-kampanjointiin tauko

Britanniassa järjestetään kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä tasan viikon kuluttua. Jäsenyyden jatkoa kannattava leiri ilmoitti keskeyttävänsä kampanjoinnin päiväksi ampumatapauksen vuoksi. Cox kampanjoi jäsenyyden jatkon puolesta.

Myös Britannian EU-eroa vaativan leirin kärkihahmo Boris Johnson ilmoitti keskeyttävänsä oman kampanjointinsa.

Erään silminnäkijän mukaan Cox olisi mennyt väliin kahden miehen käsirysyyn, jolloin toinen olisi vetänyt laukustaan aseen ja ampunut häntä. Toisen silminnäkijän mukaan ampuja olisi huutanut "Britannia ensin" ennen kuin hän ampui laukaukset.

Viestinten tietojen mukaan myös toista henkilöä puukotettiin tapahtumapaikalla Birstallin kirjaston ulkopuolella.

Poliitikot järkyttyivät

Britannian konservatiivipääministeri David Cameron kertoo pitävänsä erittäin huolestuttavana tietoja ampumisesta. Myös labourin johtaja Jeremy Corbyn on tiedottanut olevansa järkyttynyt tapauksesta.

41-vuotias Cox on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kahden lapsen äiti. Cox työskenteli useissa avustusjärjestöissä, viimeisimpänä avustusjärjestö Oxfamissa, ennen nousuaan kansanedustajaksi. Hänet tunnetaan Britanniassa etenkin naisten oikeuksien puolustajana.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi