Tiilitalojen lapset eivät itse rakenna tiilestä – talopaketit söivät tiilen suosion

Tiilirakentamisen kulta-aikaa elettiin 1980-luvulla. Moni nykyään rakentamista suunnitteleva on kasvanut tiilitalossa, mutta oma talo rakennetaan yleensä puusta, ja kivitalorakentamisessakin tiili on jäänyt betonin ja harkon varjoon.

Kotimaa
Omakotitalo Harjavallassa talo syksy pensasaita
Antti Laakso / Yle

Rakennusteollisuuden arvion mukaan vuotuisesta pientalorakentamisesta pari prosenttia tulee tiilestä. 1980-luvulla tiilen huippuvuosina tilanne oli toinen, kertoo tiilivalmistaja Raikkosen toimitusjohtaja Jaakko Raikkonen.

Tiiliteollisuudellakin on peiliin katsomisen paikka.

Jaakko Raikkonen

– Esimerkiksi vuosi 1989 oli tiilen tuotannon huippuvuosi. Noihin aikoihin 80 prosenttia uusista pientaloista verhoiltiin tiilellä. Nyt tilanne on kääntynyt enemmänkin kuin nurinpäin.

Raikkosen mukaan tuolloin Suomessa toimitettiin lähes 140 miljoonaa poltettua tiiltä, kun nyt määrä on alle 25 miljoonaa.

1980-luvulla Suomessa oli yli 30 tiilitehdasta. Nykyään rakennustiiltä valmistaa enää kolme yritystä: Tiileri, Wienerberger ja Raikkonen.

Tiilestä taloksi -ketjussa paljon parannettavaa

Tiilivalmistajilla ei ole omaa talotuotantoa, mikä osaltaan vaikeuttaa myyntiä ja markkinointia pientalopuolella.

Tiilivalmistajat toivovat kuitenkin, että heidän ja asuntorakentajien väliin saataisiin tiilitaloihin keskittyvä talotoimittaja.

– Siinä olisi selkeämarkkinarako, mutta jonkun vain pitäisi uskaltaa ottaa ensimmäinen askel ja lähteä tavoittelemaan tiilitaloilla uusia asiakkaita pientalomarkkinoilta, toteaa Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen.

Puu on lobannut paremmin.

Jaakko Raikkonen

Wienerberger ja Tiileri ovat olleet esillä asuntomessuilla viime vuosina. Lisäksi Tiilerillä on tarjolla heidän tiileihinsä soveltuvia mallitaloja. Myös loimaalainen Raikkonen valmistaa rakennustiiliä omakotirakentajille, vaikka painopiste onkin suuremmissa kohteissa.

Avaimet käteen -rakentaminen on Suomessa yhä suositumpaa, ja tässä kehityksessä tiili ei pysynyt mukana, arvioi Tiilerin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä.

– 1990-luvulla tiiliteollisuus olisi voinut kehittää omaa toimintaansa, kun talopakettivalmistajat tulivat voimakkaammin markkinoille.

Samoilla linjoilla on myös toimitusjohtaja Jaakko Raikkonen.

– Puu on lobannut paremmin, ja kyllä tiilivalmistajillakin on peiliin katsomisen paikka, toteaa Raikkonen viitatessaan puuelementtitalojen markkinavyöryyn.

Tiiltä ei enää tunneta

Ihmiset pitää saada taas kiinnostumaan tiilestä.

Jari Seppälä

Ylivoimaisesti suosituin pientalojen rakennusmateriaali on puu eri muodoissaan.

Noin 75 prosenttia uusista pientaloista rakennetaan puurakenteisista talopaketeista. Hirren osuus on noin 15 prosenttia ja kiven kymmenisen prosenttia. Kiven osuus pitää sisällään betoni-, harkko- ja tiilitalot.

Kivitalon rakentaneet tai sitä suunnittelevat korostavat materiaalin näyttävyyttä ja kestävyyttä. Tiilestä nostetaan esille myös muita hyviä ominaisuuksia, mutta pientalojen markkinaosuuksissa se ei näy.

– Eivät ne tiilitalon edut ole mihinkään haihtuneet. Se on nyt meidän markkinoinnin haaste saada ihmiset taas kiinnostumaan tiilestä ja tuntemaan sen edut, toteaa Tiilerin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä.