Kristiina Salonen: Valtionyhtiö toimii epäeettisesti

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) hämmästelee, että suomalainen valtionyhtiö voi tehdä tilauksen halpa- tai orjatyövoimaa käyttävältä yhtiöltä. Salonen vaatii valtionyhtiöiltä eettistä toimintaa.

valtionyhtiöt
Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.)
Karri Laihonen / Yle

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) vaatiiselvitystä valtionyhtiöiden toiminnan vastuullisuudesta. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten vastuullisesti valtionyhtiöt tekevät hankintoja ja noudattavat työehtoja.

Raumalaiskansanedustaja Salonen viittaa Suomen Lauttaliikenne Oy:n tekemään lauttatilaukseen puolalaistelakalta. Leidenin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan puolalaisilla telakoilla hyödynnetään pohjoiskorealaista halpa- ja pakkotyövoimaa.

Kaikessa valtionyhtiöiden toiminnassa on varmistettava yhteiskuntavastuun toteutuminen.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.)

– Selvityksen mukaan pohjoiskorealaiset työntekijät joutuvat työskentelemään yli 12 tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa, Salonen hämmästelee.

Kansanedustajan mielestä valtionyhtiö ei saa tehdä yhteistyötä työehtoja polkevan ja epäeettistä yritystoimintaa harjoittavan yrityksen kanssa.

– Kaikessa valtionyhtiöiden toiminnassa on varmistettava yhteiskuntavastuun toteutuminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä työehtojen noudattaminen. Valtionyhtiön on oltava myös tarkasti selvillä koko hankintaketjunsa toiminnasta, Salonen sanoo.