1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkasatelliitti kuvaa maan ja vesistöt pilven läpi ja pimeässä

Uudet tutkasatelliitit mullistavat maanpinnan ilmiöiden kuten tulvien, jäiden ja myrskytuhojen seurantaa. Ilmatieteen laitoksen Sodankylän satelliittiasema saa kuvia maanpinnasta nykyään myös pilvipeitteen ja pimeän estämättä. Tänään otettu tutkasatelliitin kuva pilvien peittämästä Käsivarresta paljastaa, että osassa korkeimmista tunturijärvistä on vielä jäätä.

ilmasto
COSMO-SkyMed tutkasatelliittikuva Käsivarresta pilvipeitteen läpi on otettu aamulla 16.6.2016. Kuvan suurin järvi on Kilpisjärvi, josta jäät lähtivät tavallista aiemmin tänä keväänä.
COSMO-SkyMed tutkasatelliittikuva pilvipeitteen läpi Käsivarresta on otettu aamulla 16.6.2016COSMO-SkyMed/Maanmittauslaitos/Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen satelliittiantenni Sodankylässä vastaanottaa satelliittien kuvia maan pinnasta. Ennen tarjolla oli vain optisia satelliittikuvia kuten Nasan Terra satelliitin tänään iltapäivällä ottama kuva Suomesta. Sodankylässä vastaanotettu optinen kuva optinen kuva näyttää pilvet mutta suurin osa Suomen kamarasta ja vesistöistä on niiden alla piilossa.

Uudet tutkasatelliitit ovat mullistus. Ne pystyvät kuvaamaan pilven ja pimeän estämättä. Todisteena tänä aamuna Cosmos-skymed tutkasatelliitin pilvipeitteen läpi ottama kuva Käsivarren suurtuntureista. Siinä näkyvät tunturit, järvet joet ja rakennuksia. Ilmatieteen laitoksen analyysissä karttakuvaan on punaisella merkitty, että osassa Suomen korkeimmista tunturijärvistä on vielä vähän jäätä jäljellä.

Meteorologi Timo Ryyppö Ilmatieteenlaitoksen Sodankylän satelliittiasemalta kehuu tutkasatelliittien erottelukykyä tarkaksi. Tutkasatelliitin kuva on ensin analysoitava ymmärrettävään muotoon.

Ryypön mukaan kuvia hyödyntämistä routavaurioiden, myrskytuhojen ja vaikkapa siltojen tai patovallien mahdollisten vaurioiden havaitsemiseen kehitetään.

Sodankylän satelliittiasema saa loppuvuodesta toisen samanlaisen antennin. Sen ansiosta voidaan ottaa kuvia samanaikaisesti kahdesta satelliitista. Uudella antennilla pystytään kuvien vastaanoton lisäksi myös ohjaamaan satelliitteja ottamaan haluttuja kuvia.

Lue seuraavaksi