1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qstock

Kuusisaari päivitetään nykyaikaan isossa remontissa – tavoitteena koko kansan puisto

Oulun Kuusisaaren mittava peruskorjaus alkaa loppukesästä, heti yli 30 000 katsojan Qstock-festivaalin jälkeen. Saaren mittavat perusparannustyöt valmistuvat seuraavaan Qstockiin mennessä.

Iltapäiväauringon puolelle Kuusisaareen kunnostetaan hiekkaranta. Kuva: Oulun kaupunki / Ramboll

Raatin stadionin takana sijaitseva Kuusisaari kunnostetaan paremmin Qstockin kaltaisia suuria musiikkifestivaaleja palvelevaksi ulkotilaksi, kertoo Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

Merelle avautuu huikeat näkymät.

Matti Matinheikki

Kaupunki hoitaa tarvittavat maarakennustyöt, viherrakentamisen ja pystyttää puistorakenteet. Saari saa myös kunnallistekniikan, eli tapahtumajärjestäjiä palvelevat sähköt, vedet ja viemäröinnin. Sanitettitilojen pystyttäminen jää kulloisellekin tapahtumajärjestäjille.

Saaren keskiosan nurmikumpareelta on festivaalien aikana helppo seurata esityksiä tapahtuma-aukion molempiin päihin sijoittuvilla lavoilla.

– Sieltä avautuu huikeat näkymät merelle, jos haluaa sinne katsella. Esiintyjäporukoille on kaksi lavaa, eli kun toinen esiintyjä on toisella lavalla, toisella lavalla roudarit tekevät vaihtoa ja valmistautuvat seuraavaan esitykseen, Matinheikki sanoo.

Kuusisareen halutaan monimuotoista elämää. Kuva: Oulun kaupunki / Ramboll

Qstock-festivaalit eivät häiriinny

Saaren ilmeen perinpohjaisesti muuttava peruskorjaus alkaa heti heinäkuun lopussa pidettävän Qstock-festivaalin jälkeen. Työt valmistuvat sopivasti ennen kesän 2017 Qstock:ia.

Saaren keskiosa muotoillaan avaraksi picnic- ja tapahtumapuistoksi. Koko saaren ympäri pääsee jatkossa leveää kevyenliikenteenväylää pitkin.

Suurten musiikkifestareiden lisäksi saari palvelee monipuolisena harraste- ja ajanviettopaikkana. Esimerkiksi Kuusisaaren pohjoisosa laitureineen on suunnattu harrastuskalastajille.

– Kyllähän tämä saari menee pitkälti uusiksi. Tulee isompi tapahtumakenttä, koripallokenttä ja pyöräilyrata. Tapahtumat ovat isona kuvana, mutta tarkoituksena on, että tästä tulee kaiken kansan puisto, joka olisi enemmän käytössä kuin nyt, sanoo projektipäällikkö Mikko Ukkola Oulun kaupungin ympäristö- ja yhdyskuntapalveluista.

Näin Kuusisaari on viimein saamassa sen muotonsa, mitä Alvar Aalto hahmotteli sille jo 1940-luvulla laatimasssaan Tuiran Koskikeskuksen suunnitelmassa.

Uutta sisätilaa Kuusisaareen ei tule

Kuusisaresta tehdään koko kansan puisto. Kuva: Oulun kaupunki / Ramboll

Kuusisaaren isot muutostyöt maksavat veronmaksajille 1,5 miljoonaa euroa. Budjetti on riittävä, sillä purkukuntoisen, vanhan tanssipaviljongin tilalle ei rakenneta uutta. Ränsistyneen, vuonna 1956 pystytetyn lautarakennuksen kunnostukseen olisi tarvittu rahaa saman verran lisää.

Mitään muutakaan suojaisaa sisätilaa Kuusisaareen ei rakenneta, kertoo yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

– Se oli oikeastaan tarkoituskin, siistin sisätilan ylläpitäminen maksaa, ja se on myös aika altis ilkivallalle. Näin pääsemme huokealla hyvätasoiseen ratkaisuun, jolla saadaan tavoiteltuja tapahtumia kaupungin ydinkeskustaan, Matinheikki summaa.

_Korjaus 18.6. klo 7:04: Alaotsikkoon korjattu Qstockin kävijämääräksi yli 30 000, kun se alkuperäisessä tekstissä oli 20 000. _