1. yle.fi
  2. Uutiset

Mieskuoroille kaivataan uutta musiikkia - eteläpohjalaiset Jussit järjestävät sävellyskilpailun

Suurin osa mieskuorojen musiikista on peräisin itsenäisyystaistelumme ajoilta. Mieslaulajat Jussien johtaja Tommi Niskalan mielestä kuorot tarvitsevat rinnalle myös uutta nykymusiikkia. Jussit järjestävätkin nyt kuoromusiikin sävelyskilpailun. Kilpailuaika päättyy tammikuun lopussa 2017.

kulttuuri
Jussien konserttikiertue suuntautui viimeksi Amerikkaan vuonna 2014. Yksi konserttipaikoista oli Saint John the Divine -katedraali New Yorkissa.
Jussien konserttikiertue suuntautui viimeksi Amerikkaan vuonna 2014. Yksi konserttipaikoista oli Saint John the Divine -katedraali New Yorkissa.Mieskuoro Jussit / Danny Gee

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit järjestää valtakunnallisen sävellyskilpailun. Kilpailun voittajateos saa kantaesityksensä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden syksyllä Jussien juhlakonsertissa. Konsertti pidetään Seinäjoella lokakuussa 2017.

Sävellyskilpailun tavoitteena on löytää uutta, käyttökelpoista materiaalia paitsi Jussi-kuorolle myös muiden suomalaisten mieskuorojen ohjelmistoon.

Kilpailun teema on Eteläpohjalaisuus 100-vuotiaassa Suomessa. Teoksen tulee olla säestyksetön. Kilpailuaika päättyy tammikuun lopussa 2017. Kilpailussa jaetaan rahapalkinnot, joiden summaa ei vielä ole julkistettu.

Mieskuoroihin lisää kiinnostavuutta

– Mieskuoro-ohjelmiston peruskivet luotiin aikana, jolloin itsenäisyys oli maamme tärkein pyrkimys. Nämä sävelet jäivät elämään, mutta rinnalle tarvitaan myös uutta musiikkia. Kuorokulttuurimme on kasvanut samaa matkaa Suomen mukana, sanoo Jussien johtaja, Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala.

Niskala on johtanut Jusseja vuodesta 2006 lähtien.

– Sävellyskilpailu on omiaan synnyttämään uutta ohjelmistoa ja tekemään mieskuoroja tutummiksi ja kiinnostavimmiksi, lisää Nisula.

Voittajateoksen valitsee jury, johon kuuluvat kuoronjohtaja Tommi Niskala, kuorokapellimestari Kari Pappinen, MuM Lasse Kataja sekä juryn puheenjohtajana toimiva säveltäjä Uljas Pulkkis.

Lue seuraavaksi