Ruuan alkuperä kiinnostaa – yhteiseltä pellolta ruoka päätyy pöytään ilman välikäsiä

Mitä voi tehdä, jos haluaa viljellä oman ruokansa, mutta asuu keskellä kaupunkia eikä uusavuttomana tiedä mitä pellolla tehdään? Helsingissä toimiva Herttoniemen ruokaosuuskunta päätti yhdessä hankkia pellon kuutisen vuotta sitten. Osuuskunnan idea on se, että jäsenet maksavat osuutensa sadosta etukäteen.

Kotimaa
Kesäkurpitsan taimen pellolla
Herttoniemen ruokaosuuskunnan yhteiseltä pellolta saadaan jo kuudes sato.Antti Kolppo / Yle

Pellon laidalla Vantaan Korsossa sataa kaatamalla ja muta imaisee kumisaappaat. Pelto kuuluu helsinkiläiselle Herttoniemen ruokaosuuskunnalle.

Kuutisen vuotta sitten ruokaosuuskunta päätti hankkia Vantaalta oman, yhteisen pellon ruuan tuotantoon.

– Silloin oli kova innostus tähän eli että välissä ei ole mitään portaita, kertoo Herttoniemen ruokaosuuskunnan perustaja Olli Repo.

Tällä hetkellä osuuskuntaan kuuluu noin 200 kotitaloutta. Kotitalouksien lisäksi mukana on Ravintolakoulu Perho ja kolme ravintolaa.

Yhteinen pelto toimii siten, että osuuskunnan jäsenet maksavat vuosittain ennakkoon osuutensa sadosta. Lisäksi pitää maksaa osuuskunnan liittymismaksu.

Varsinaisesta viljelystä huolehtivat palkatut työntekijät. Osuuskunnan jäsenten pitää tehdä hieman talkootyötä. Repo sanoo, että alusta saakka oli selvää, ettei viljelyä jätetä talkootyön varaan pelkästään.

Talkootyö voi olla esimerkiksi sadon jakamista tai perunan nostamista.

– Vähän samalla tavalla kun joskus oli perunannostolomat ja mentiin sinne sukutilalle, niin tämä on vähän samantyyppistä.

Satoa jaetaan myös vähävaraisille

Pellolla viljellään muun muassa perunaa, kurpitsaa, lanttua, erilaisia salaatteja ja yrttejä.

Ruokaosuuskunnassa mukana olemisessa on myönteisiä ongelmia

– Syöminen muuttuu tosi kasvispainotteiseksi silloin kun satokausi on runsaimmillaan. Mutta se on vain positiivinen juttu, sanoo ruokaosuuskunnan jäsen Sini Forssell.

Yhteisen pellon toiminta on muutakin kuin ruuan tuotantoa. Lapsille järjestetään leirejä ja sato-osuuksia jaetaan vähävaraisemmille.

Maailmalla saman tapaisia peltoja on esimerkiksi Ranskassa. Suomessa vastaavanlaista toimintaa on ainakin Turun ja Tampereen suunnalla.