Hyppää sisältöön

Nokia kokeilee maksutonta kierukkaa vähentääkseen raskaudenkeskeytyksiä

Nokian kaupunki tarjoaa ilmaista ensimmäistä kierukkaa naisille, jotta raskauden keskeytyksiltä vältyttäisiin. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Nokialla muuta maata enemmän.

Kuva: YLE

Nokian kaupunki haluaa vähentää raskauden keskeytyksiä tarjoamalla kaikenikäisille ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisyvälineen. Näitä ovat implantti tai kierukka, jotka tarjoavat ehkäisyä 4–5 vuodeksi.

Monet kunnat tarjoavat nuorille maksuttomia ehkäisypillereitä, mutta aikuisille suunnatun pitkäaikaisen ehkäisyn kustantaminen on harvinaisempaa.

Yksi ilmaista kierukkaa tai implanttia tarjoava kaupunki on Vantaa. Siellä ehkäisyvälineitä annetaan eri-ikäisille naisille vuosittain noin tuhat. Toimintamallilla on saatu vähennettyä raskaudenkeskeytyksiä lähes 20 prosenttia.

Nokia on laskenut, että kustannukset maksuttomiin kierukoihin ja implantteihin olisivat vuosittain vajaat 20 000 euroa. Raskaudenkeskeytyksistä kaupungille aiheutuneet välittömät kulut ovat samaa luokkaa.

Lisäksi kuluja tulee korjaavista toimenpiteistä, kun keskeytyksen tehneet hakeutuvat esimerkiksi omalääkärille, mielenterveyspalveluihin ja psykiatrin vastaanotolle.

Tähtäin hyvinvoinnin parantamiseen

Terveyskeskuksessa ehkäisyn tarjoaminen nähdään panostuksena naisten hyvinvointiin. Raskaudenkeskeytys on aina kriisitilanne, kertoo ylilääkäri Päivi Hämelahti.

Monet elävät niukalla budjetilla ja se on iso kertaostos.

Päivi Hämelahti

– Joillekin ne asiat voivat tulla mieleen vielä vuosienkin jälkeen, esimerkiksi siinä kohtaa kun odottaa ensimmäistä toivottua lasta.

Ilmainen kierukka tai implantti tarjotaan vain naisille, joilla ei ole aiemmin ollut pitkäaikaista ehkäisyvälinettä. Sellainen voidaan asentaa kaikenikäisille naisille, synnyttämättömillekin. Hämelahti kertoo, että noin sata euroa maksava kierukka tai implantti on monelle suuri kustannuserä.

– Monet elävät niukalla budjetilla ja se on iso kertaostos.

Raskaudenkeskeytyksiä Nokialla muuta maata enemmän

Nokialla tehdään asukaslukuun suhteutettuna muuta maata enemmän raskaudenkeskeytyksiä. Etenkin 30–39-vuotiaat nokialaisnaiset tekevät keskeytyksiä enemmän kuin muualla Suomessa. Viime vuonna nokialaiset tekivät yhteensä 53 keskeytystä.

Tarkkaa selvitystä siitä, miksi Nokialla on muuta maata enemmän raskaudenkeskeytyksiä, ei ole tehty.

Kaupunki aloittaa ehkäisyvälineiden kustantamisen ensi syksynä. Kierukan tai implantin saa terveyskeskuksen neuvoloista.