THL:n tilastossa iso vääristymä – borrelioositapauksia onkin yli 6000 Suomessa

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa todettiin viime vuonna noin 1 900 borrelioositapausta. Todellinen lukema oli reilusti yli 6 000. Ero johtuu varhaisvaiheen tautitapausten erilaisesta tilastointitavasta, joka ei ole kattava.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Punkkien levittämä borrelioosi on selvästi tilastolukuja yleisempi sairaus Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin kirjattiin viime vuonna noin 1 900 tapausta, mutta tosiasiassa THL:n tiedossa on reilusti yli 6 000 tautitapausta.

Ero johtuu tautitapausten erilaisesta tilastointitavasta. Tartuntatautirekisterin luvuissa ovat mukana vain borrelioosin myöhäisvaiheessa diagnosoidut taudit.

– He ovat henkilöitä, joille ei aluksi kehity tyypillistä rengasihottumaa tai eivät huomaa sitä. Kuukausia myöhemmin heille tulee muita oireita ja he hakeutuvat lääkäriin, kertoo THL:n erikoistutkija Jussi Sane.

Tauti voidaan varmistaa myöhäisvaiheessa laboratoriotestein. Kun näin on tapahtunut, siitä menee merkintä tartuntatautirekisteriin.

– Rekisterissä ovat siis vain nämä laboratoriotestein varmistetut tapaukset. Taudin alkuvaiheessa testejä ei suositella, koska tulokset ovat vielä silloin epävarmoja, Sane toteaa.

Ei aina muisteta kirjata

Rengasihottuman perusteella heti taudin alkuvaiheessa diagnosoidut tapaukset menevät sen sijaan eri rekisteriin. Ne eivät ole mukana THL:n ilmoittamissa luvuissa, koska kyseessä ei ole varsinainen seurantajärjestelmä. Tilasto ei myöskään ole täysin luotettava.

– Sen kattavuudessa on tiettyjä puutteita. Vaikka tauti diagnosoidaan, sitä ei välttämättä aina muisteta kirjata ylös tai sitä ei kirjata oikein, Sane sanoo.

THL on kuitenkin parhaillaan viimeistelemässä laajaa analyysiä borrelioosin epidemiologiasta. Selvityksen aikana on muun muassa vertailtu eri rekisterejä keskenään.

– Sen pohjalta on hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa käytämme taudin seurantaan molempia järjestelmiä. Tällä hetkellä emme sitä vielä voi tehdä.