Maantieväri on kaunis hiuksissa – turhia kemikaaleja pitäisi välttää

Kemikaaleja on kaikkialla, emmekä välttämättä edes huomaa niiden olemassaoloa, saati haittavaikutuksia. Huolissaan kannattaa silti olla vain niistä kemikaaleista, joiden tiedetään olevan terveydelle haitallisia. Niitä ovat monet muovimateriaalit tai väriainejäämät.

Kotimaa
Hiusvärejä parturi-kampaamossa.
Elina Kinos / Yle

Me suomalaiset olemme innokkaita hiustenvärjääjiä. Kemiantekniikan diplomi-insinööri ja tietokirjailija Anja Nystén harmittelee sitä.

– Meillä on hiuksissa kauniita luonnonvärejä. On olkea ja kaarnaa. Hiusten väriä kuvaava sana maantieväri voitaisiin poistaa.

Hiusvärin lisäksi iso vastuu kaikesta käyttämistämme aineista ja tavaroista on annettu kuluttajalle, vaikka suurin vastuu pitäisi olla laitteiden valmistajalla. Se olisi, jos kyseenalastaisimme ostoksiamme entistä enemmän, sanoo Nystén Yle Radio Suomen Ajantasassa.

– Tiedämme, että Kiinasta ostetussa tuotteessa on riski. Mutta kaikkia tavaroita pitäisi punnita, miettiä ja esittää myyjälle kysymyksiä. Näin tieto menee valmistajalle ja sitä kautta voimme muuttaa käytäntöjä.

Listalta voi tarkistaa vaaralliset aineet

REACH-asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista. Sillä pyritään siihen, että kemikaalien käyttö olisi entistä turvallisempaa Euroopassa.

Listalla on tällä hetkellä 168 ainetta. Kansalaiset voivat halutessaan katsoa, onko tuotteessa käytetty vaarallisia kemikaaleja.

Oranssit merkinnät muuttuivat punaisiksi

Kun aineet ja seokset on luokiteltu vaarallisiksi, kemikaalin toimittajat tiedottavat käyttäjille vaaroista vakiomerkinnöillä. Myös netissä myytävien, vaaralliseksi luokiteltujen aineiden ja seosten mainonnassa on tiedotettava vaaroista.

Vaarallisten aineiden merkinnät olivat aikaisemmin oranssin värisiä, mutta ne ovat vaihtuneet punavalkoisiin vinoneliömerkintöihin.

Suomessa merkintä löytyy muun muassa pesuaineista.