Britannia järkyttyi kansanedustajan ampumisesta

Torstaina kadulla surmattu parlamentaarikko Jo Cox oli ottanut kantaa Syyrian sodan lopettamiseen ja puhunut maahanmuuton myönteisistä puolista. Ampujan motiivi on yhä epäselvä. Poliitikkoihin kohdistuvat väkivallanteot ovat olleet harvinaisia Britanniassa viime vuosina.

Ulkomaat
Kukkakimppu, jonka saatteena ovat muistosanat kuolleelle brittiläiselle kansanedustajalle Jo Coxille. Kortin ensimmäinen sana on why? (suomeksi miksi?)
Kukkakimppu, jonka saatteena ovat muistosanat kuolleelle brittiläiselle kansanedustajalle Jo Coxille. Kortin ensimmäinen sana on why?Jon Super / EPA

Työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin, 41, ampuminen kadulla keskellä päivää on järkyttänyt Britanniaa.

Tapaus nousi oitis ykkösuutiseksi brittiviestimissä. Ensi viikolla järjestettävä kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden jatkosta väistyi hetkeksi sivummalle, ja kumpikin kampanjointileiri ilmoitti keskeyttävänsä kampanjoinnin ainakin päiväksi.

Cameron: Murheellinen, kammottava uutinen

Britannian pääministeri David Cameron sanoi Coxin surman olevan murheellinen ja kammottava uutinen.

Cameron ilmoitti kannattavansa ensi viikolla järjestettävän EU-kansanäänestyksen kampanjoinnin keskeyttämistä.

– Kaikkien ajatukset olkoon Jon perheen ja vaalipiirin äänestäjien luona tänä kammottavana aikana, Cameron sanoi.

EU-jäsenyyden jatkoa puolustava Cameron keskeytti itse kampanjoinnin Gibraltarilla torstaina.

Vaikutus EU-kansanäänestykseen epäselvä

Asiantuntijat olivat varovaisia arvioissaan siitä, kuinka tapaus saattaa vaikuttaa äänestykseen.

– Ennen kuin tiedämme tekijän ja mikä hänen motivaationsa oli, ei tapahdu muuta kuin että kampanjointi loppuu tilanteessa, jossa Britannian EU-jäsenyyttä kannattava puoli ei haluaisi sen loppuvan, sanoi politiikan tutkija John Curtice Strathclyden yliopistosta uutistoimisto AP:n mukaan.

Hän viittasi tilanteeseen, jossa Britannian EU-eroa vaativa puoli on mielipidekyselyjen valossa päässyt niskan päälle.

Coxin hyökkääjän motiivi on toistaiseksi epäselvä.

Tutkijat: Tuskin yhteyttä kansainväliseen terrorismiin

Britannian turvallisuusviranomaisten mukaan Coxin surmalla ei vaikuttanut olevan yhteyttä kansainväliseen terrorismiin. Muuta terrorismia ei vielä suljettu pois. Tutkijoiden mukaan ampuja toimi todennäköisesti yksin.

Poliisi ei osannut sanoa, oliko teko suunnattu Coxia vastaan vai oliko hän valikoitunut uhriksi sattumalta. Epäselvää oli myös, liittyikö teko Coxin EU-kampanjaan tai muuhun työhön poliitikkona.

Kansanedustajatyössään Cox oli ottanut voimakkaasti kantaa Syyrian sisällissotaan. Hän oli arvostellut Britannian vastahakoisuutta tiivistää sotilaallisia toimiaan äärijärjestö Isisiä vastaan. Hän piti Isisin heikentämistä olennaisena osana ponnisteluja sodan lopettamiseksi.

Lopulta hän kuitenkin oli pidättäytynyt äänestämästä ilmaiskuista, koska tehty suunnitelma ei hänen mielestään puuttunut riittävästi Syyrian presidentin Bashar Al-Assadin toimiin.

Hän oli myös puhunut maahanmuuton myönteisistä vaikutuksista omassa vaalipiirissään.

Labourin nouseva tähti

Brittilehti Guardian luonnehti torstaina Coxia työväenpuolueen nousevaksi tähdeksi.

– Koko labour-puolue, ja koko maa on järkyttynyt Jo Coxin kauhistuttavan murhan jälkeen, puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi.

Myös maailman johtajat esittivät surunvalitteluja.

Parlamentaarikon surma on hyökkäys kaikkia niitä vastaan, jotka uskovat demokratiaan, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

– Olen syvästi surullinen Jo Coxin ja Britannian kansan puolesta. Hänen kauttaan demokratian ihanteemme joutuivat iskun kohteeksi. Sitä ei voi koskaan hyväksyä, ilmoitti Ranskan pääministeri Manuel Valls.

Väkivaltaiset iskut poliitikkoja vastaan harvinaisia Britanniassa

Tämän päivän Britanniassa ei ole totuttu näkemään väkivaltaisia iskuja poliitikkoja vastaan.

Istuvan kansanedustajaa murhaa ei ole tapahtunut sitten vuoden 1990. Tuolloin yhtenäisen Irlannin puolesta verisesti taistellut Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA tappoi konservatiivipoliitikko Ian Gown autopommilla.

2000-luvulla Britanniassa on tehty kaksi hyökkäystä poliitikkoja vastaan heidän ollessa tapaamassa vaalipiiriensä äänestäjiä. Kummassakin tapauksessa poliitikko loukkaantui puukotuksesta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP