CIA-pomo: Isis yhä voimissaan

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan arvioi, että Yhdysvallat ei ole kyennyt pysäyttämään äärijärjestö Isisiä. Järjestöllä on huomattavasti enemmän taistelijoita kuin terroristiverkosto al-Qaidalla oli huippuvuosinaan.

Ulkomaat
CIA:n johtaja John Brennan.
CIA:n johtaja John Brennan.Justin Lane / EPA

Yhdysvallat ei ole onnistunut nujertamaan terrorijärjestö Isisin iskukykyä, arvioi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan torstaina.

Isis on entistä ahtaammalla Irakissa ja Syyriassa. Brennanin mukaan järjestö kuitenkin suunnittelee uusia iskuja länteen ja pyrkii innostamaan yksin toimivia hyökkääjiä, joilla ei välttämättä ole mitään suoraa kytköstä emojärjestöön.

Tätä varten se on rakentanut koneiston, jolla se pystyy tarvittaessa sekä ohjaamaan että inspiroimaan hyökkääjiä länsimaissa.

Brennan oli torstaina Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean kuultavana.

Libyan-haara seuraavaksi vaarallisin

Isis rakentaa jatkuvasti maailmanlaajuista verkostoaan, Brennan varoitti. Verkostoon linkittyvien taistelijoiden lukumäärä on ohittanut selvästi terroristiverkosto al-Qaidan huippuvuosien vahvuuden. Tosin al-Qaidan toimintamalli oli erilainen eikä se koskaan tarvinnut kymmeniä tuhansia taistelijoita.

CIA arvioi, että Isisillä on 18 000–22 000 taistelijaa Syyriassa ja Irakissa, runsaasti vähemmän kuin viime vuoden 33 000 taistelijaa.

Libyan-haara on seuraavaksi vaarallisin. Siellä taistelijoita on tiedusteluorganisaation arvion mukaan 5 000-8 000. Samalla Isis pyrkii kasvattamaan jalansijaansa Afrikassa.

Yhdysvaltain johtama liittouma on surmannut Isisin johtajia ja pakottanut sen perääntymään osalta järjestön hallitsemilta alueita Irakissa ja Syyriassa.

Vasta tuntuvammat tappiot leikkaisivat Isisiä

CIA:n arvion mukaan yhä vähemmän ulkomaisia taistelijakokelaita matkustaa Isisin riveihin. Isis kärsii myös rintamakarkuruudesta.

Isisin voimaa pitää kuitenkin yllä sen pimeillä markkinoilla käymä laiton öljykauppa ja sen alueillaan harjoittama veronkanto.

Isisin olisi kärsittävä vielä tuntuvampia tappioita vahvuudessaan ja rahoituksessaan sekä alueiden menetyksiä ennen kuin sen iskukyky olennaisesti heikkenisi.

Lähteet: AP. Reuters, AFP