AP: Ulkomailta osanottoviestejä Britanniaan

Brittipoliitikkoa ovat kunnioittaneet eri maiden poliitikot, muun muassa EU-maiden valtiovarainministerit pitivät kokouksessaan hiljaisen hetken surmatun Jo Coxin muistolle.

Ulkomaat
Työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox kuvassa vasemmalla.
Työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox kuvassa vasemmalla.BBC

Ulkomailta on tullut osanottoviestejä brittipoliitikon surman johdosta, kertoo uutistoimisto AP.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ovat ilmaisseet osanottonsa surmatun brittiparlamentaarikko Jo Coxin perheelle ja ystäville. Kerryn mukaan hyökkäys Jo Coxia vastaan oli "hyökkäys jokaista vastaan, joka välittää ja uskoo demokratiaan". Rasmussen puolestaan kutsui tappamista "todelliseksi shokiksi."

Tukensa on ilmaisut myös entinen Yhdysvaltain kongressiedustaja Gabrielle Giffords, joka selvisi murhayrityksestä vuonna 2011. Giffords kertoo surreensa Britannian tapahtumia yhdessä miehensä kanssa. Giffords loukkaantui kriittisesti, kun häntä ammuttiin päähän. Giffordsin mukaan Cox oli "rohkea, nuori ja ahkera virkamies. Hän oli nouseva tähti, äiti ja vaimo."

EU:n valtiovarainministerit hiljenivät kokouksessaan

Euroopan unionin valtiovarainministerit pitivät hiljaisen hetken brittipoliitikon muistolle. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi, että ministerit pitivät hetken hiljaisen hetken kokouksessaan kunnioituksesta Coxia kohtaan.

– Iso-Britannia on ollut rauhanomaisen politiikan johtotähti ja toivomme, että Britannian kansalaiset voivat tehdä valintansa tyynesti ja turvallisesti ensi viikolla, Dijsselbloem sanoi.

Cox ammuttiin vain viikko ennen brittien Brexit-kansanäänestystä. Britit äänestävät ensi viikolla siitä, kannattavatko he maan pysymisestä EU:ssa tai siitä eroamista.

Labour-puolueeseen kuulunut parlamentaarikko Jo Cox surmattiin torstaina Pohjois-Englannissa. 52-vuotias mies on pidätetty. Poliisi uskovat miehen toimineen yksin.

Lähteet: AP