Philadelphiassa säädettiin limsavero

Kyseessä on ensimmäinen yhdysvaltalainen iso kaupunki, joka alkaa verottaa niin sokerilla kuin sen korvikkeillakin makeutettuja juomia. Vuonna 2017 voimaan astuva vero on noin puoli dollaria myytyä virvoitusjuomalitraa kohti.

Ulkomaat
Ihminen juo limsaa pullosta.
Ilona Koivisto / Yle

Yhdysvalloissa Philadelphian kaupunki on säätänyt veron virvoitusjuomille. Kyseessä on ensimmäinen iso kaupunki, joka alkaa verottaa niin sokerilla kuin sen korvikkeillakin makeutettuja juomia.

Ensi vuonna voimaan astuva vero on noin puoli dollaria myytyä virvoitusjuomalitraa kohti. Ainoana poikkeuksena ovat juomat, joiden koostumuksessa on vähintään puolet maitoa tai tuoreita hedelmiä.

Juomien valmistajat yrittivät vastustaa päätöstä miljoonien dollareiden kampanjalla.

Philadelphia on Yhdysvaltain viidenneksi suurin kaupunki, siellä asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Yli 68 prosenttia kaupungin aikuisista ja 41 prosenttia lapsista on lihavia tai ylipainoisia.

Vastaavia lakihankkeita on kaatunut Yhdysvalloissa viime vuosina yli 30 kaupungissa ja osavaltiossa. Virvoitusjuomaveroa kritisoidaan tyypillisesti siitä, että se kohdistuu erityisesti köyhiin, jotka käyttävät suhteessa enemmän sokeroituja juomia.

Lähteet: AP, AFP