Lähteet: Brittikansanedustajan surmasta epäillyllä yhteyksiä uusnatseihin ja mielenterveysongelmia

Poliisin pidätti 52-vuotiaan miehen epäiltynä kansanedustaja Jo Coxin surmasta. Epäilty tilasi kansalaisjärjestön mukaan äärioikeistolaisia lehtiä ulkomailta ja oli puhunut paikallislehdelle mielenterveysongelmistaan.

Ulkomaat
Kukkia ja kynttilöitä on tuotu kansanedustaja Jo Coxin muistoksi Lontoon parlamenttiaukiolle.
Kukkia ja kynttilöitä on tuotu kansanedustaja Jo Coxin muistoksi Lontoon parlamenttiaukiolle.Will Oliver / EPA

Britannialaisen kansanedustajan surmasta epäilty on tukenut pitkään yhdysvaltalaista uusnatsijärjestöä, kansalaisoikeusjärjestö sanoo.

Britannian lehdistön mukaan poliisi tutkii alustavasti epäillyn äärioikeistokytkentöjä sekä hänen mielenterveytensä tilaa.

Poliisi otti 52-vuotiaan miehen kiinni epäiltynä kansanedustaja Jo Coxin surmasta torstaina iltapäivällä. Labour-työväenpuolueen kansanedustaja Cox sai surmansa, kun häntä ammuttiin ja puukottettiin kadulla Pohjois-Englannin Bristallissa.

Silminnäkijöiden mukaan surmaaja olisi huutanut teon yhteydessä "Britannia ensin".

Äärioikeistolaisten lehtien lukija

Teosta epäilty mies on ollut yhdysvaltalaisen National Alliance -uusnatsijärjestön pitkäaikainen tukija, Southern Poverty Law Center -kansalaisjärjestö kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Mies on ostanut järjestöltä lehtiä ja kirjallisuutta yli 600 dollarilla vuosien aikana. Hän tilaamissaan teoksissa oli ohjeita räjähteiden ja kotitekoisen ampuma-aseen rakentamiseksi.

National Alliance -järjestö ajaa juutalaisten tuhoamista ja valkoisten ylivaltaa. Sen toiminta on hiipunut viime vuosina.

The Telegraph -lehti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että mies olisi tilannut 2000-luvun alussa eteläafrikkalaista äärioikeistolehteä.

Yksinäinen mies

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisin alustavat tutkimukset keskittyisivät epäillyn äärioikeistokytkentöjen ohella hänen mielenterveyteensä. Paikallispoliisi ei ole vielä tiedottanut mitään teon mahdollisista motiiveista.

Naapurit ovat kuvailleet The Telegraph -lehdelle epäiltyä yksinäiseksi, kohteliaaksi ja hiljaiseksi.

Miehen veli kertoi lehdelle, että epäillyllä olisi ollut pitkään mielenterveysongelmia. Mies oli myös itse puhunut mielenterveysongelmistaan paikallislehdelle viisi vuotta sitten.

Surmattu kansanedustaja Jo Cox kannatti Britannian pysymistä Euroopan unionissa ensi viikon kansanäänestyksessä. Hän työskenteli parlamentissa myös Syyrian sodan ratkaisemisen puolesta.

Kampanjointi Britannian EU-jäsenyydestä on keskeytetty tänään Coxin surman takia.

Lähteet: AFP, AP