1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kanerva: Turvallisuusselonteko sisältää suoraa puhetta – "Venäjän vaikutus Suomen turvallisuusympäristöön näkyy aidosti"

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kuvailee uuden ulko- ja turvallisuusselonteon olevan rehellinen katsaus Suomen ja Itämeren tämän hetken turvallisuustilanteeseen.

Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.
Aamu-tv:ssä vieraillut Etyjn yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on juuri palannut Ukrainasta, missä hän tapasi maan poliittista johtoa.

Ilkka Kanerva sanoo Venäjän viime vuosien toimien näkyvän selonteossa.

– Minusta tässä vielä julkaisemattomassa selonteossa tullaan näkemään tuoreella pensselillä maalattuja linjauksia. Pidän tätä selontekoa, niitä aika monta nähneenä, läpikäyneenä ja valmistelleenakin, varsin hyvätasoisena teoksena ja rehellisenä kuvaksena siitä, missä kansainvälispoliittinen tilanne tällä hetkellä menee, Kanerva sanoi Ylen aamu-TV:ssä.

Venäjän tekemä Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota ovat kasvattaneet jännitteitä Itämeren alueella. Muuttuuko Venäjän aseman määrittely jotenkin selonteossa?

– Tässä käytetään heijastuspintana pääasiassa Itämeren alueen turvallisuustilannetta. Siihen Venäjällä on olennainen vaikutuksensa. Tätä kautta myös tämän hetken toimet, joilla Venäjä ottaa osaa meidän turvallisuusympäristön muotoutumiseen tulevat mielestäni aidolla oikealla tavalla kuvatuiksi, Kanerva totesi.

Kanervan mukaan huhtikuussa julkaistua Nato-selvitystä ja tänään julkaistavaa turvallisuusselontekoa tulee lukea rinnakkain. Nato-selvitysryhmän mielestä Suomen ja Ruotsin olisi syytä tehdä Nato-ratkaisu yhdessä.

– Ennen selonteon valmistelua tehtiin erillinen asiantuntijoiden tekemä, mielestäni ansiokas Nato-selvitys. Tätä dokumenttia on pidettävä toisessa kädessä samaan aikaan, kun luetaan itse selontekoa toisessa kädessä.

Suomen turvallisuusympäristöä kartoitettiin viimeksi joulukuussa 2012 valmistuneessa puolustus- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) esittelee puolen päivän aikaan uuden selonteon sisällön. Yle näyttää tilaisuuden suorana Yle Areenassa.

Juuri Ukrainasta palannut Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestön yleiskokouksen puheenjohtaja ei ollut kovin optimistinen, että jo kaksi vuotta jatkunut Itä-Ukrainan sota loppuisi lähiaikoina.

– Ukrainan kriisi ui syvällä. Se on valitettavaa, että osapuolten näkemykset ovat jumiutuneet nykyasetelmiin. Olisi perusteetonta olettaa, että mitään kovin merkittää parannusta tapahtuisi kovin nopeasti, Kanerva harmitteli.