Rovaniemen kaupungin Neve-yhtiö laajentaa laajakaistabisnekseen

Rovaniemen kaupungin omistama Napapiirin energia ja Vesi NEVE lähtee mukaan laajakaistabisnekseen. Yhdessä oululaisen internet-operaattorin Netplazan kanssa Neve rakentaa Rovaniemelle kattavan valokuituverkon.

laajakaista
Kaukolämpötyömaa estää autoilijoiden kulun Kansankadulle.
Kaukolämpötyömaa estää autoilijoiden kulun Kansankadulle. Haittaa myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille.Raimo Torikka / Yle

Neven mukaan laajakaistan myyminen sopii sille hyvin vesi-, kaukolämpö- ja sähköverkon rakentajana, kun maankaivuun yhteydessä voidaan asentaa myös kuituverkkoa, ja saada näin kustannussäästöjä. Neve alkaa tarjota Rovaniemellä laajakaistaliittymiä jo ensi syksynä. Joillakin Rovaniemen alueilla on jo tarjolla Soneran valokuituverkko.

– Todennäköisesti rakennamme myös niillä alueilla, joilla on jo muiden toimijoiden kuituverkkoja. Mahdollista on sekin, että tarjoamme olemassa olevia verkkoja toistemme käyttöön, sanoo Neven toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen. Lapissa valokuituverkkoja ovat rakentaneet sekä yritykset, osuuskunnat että pienet alueelliset verkkoyhtiöt.

Uuden aluevaltauksen takana on Neven mukaan pitkällinen valmistelutyö. Aiemmin Neve on laajentanut toimintaansa sähköautojen latauspisteisiin.

Kumppanina on oululainen Netplaza Oy, yksityinen internet-operaattori, joka huolehtii esimerkiksi Oulun kaupungin ja ympäristökuntien laajakaistapalveluista. Sen liikevaihtoennuste tälle vuodelle on neljä miljoonaa euroa.

Laajentaa muuallekin Lappiin?

Neve-konserni vastaa Rovaniemen kaupungin alueella vesihuollosta, Rovaniemen keskustan alueella sähkön jakelusta, sekä kaukolämpötoiminnasta useassa kaukolämpöverkossa Lapin alueella. Konsernin liikevaihto on noin 70 miljoonaa euroa.

Tykkyläinen kertoo, että Neve on rakentanut jo kuituverkkoa alueille, joilla on tehty sähkön, veden tai lämmön jakeluun liittyviä kaivuutöitä. Kuituverkkoa on rakennettu 20 km, kun tavoitteena on 500 kilometriä.

– Meillä on kaukolämpötoimintaa muuallakin Lapissa, Kolarissa ja Ylläsjärvellä, ja Savukosken suunnallakin käydään nyt neuvotteluita. Jos paikkakunnalla on jo maanalaisia verkostoja energia- ja vesihuollon puolella, niin on kustannustehokasta lähteä laajentamaan toimintaa myös tietoliikenneverkon puolelle, toteaa Tykkyläinen pitkän aikavälin suunnitelmista.

Netplaza kertoo toimittavansa Neven verkkoon huippunopeat tietoliikenneyhteydet ja esimerkiksi internet-tv-palvelut. Tykkyläisen mukaan liittymäsopimukset eivät ole mitenkään sidottuja sähkö- tai vesisopimuksiin, mutta hintaa pakettiostos saattaa alentaa. Ensimmäiset liittymäsopimukset myydään syksyllä parilla Rovaniemen alueella. Mistä alueista on kyse, se kerrotaan myöhemmin.

lisätty Tykkyläisen kommentit 17.6 klo 14.25

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus