1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveys ja hyvinvointi

Hävikkiruokamarketissa käy kauppa vaikka päivämäärä meni jo

Kööpenhaminan Amagerissa sijaitsevaan elintarvikemyymälään et voi tulla ostoslistan kanssa, sillä valikoima vaihtuu päivittäin. WeFood-myymälä myy päivämäärältään vanhentuneita, mutta käyttökelpoisia elintarvikkeita. Kaupan tuotto menee kehitysapuun. Ostoksilla säästetään paitsi kukkaroa myös ruokahävikkiä.

Kuva: Jacob Crawfurd

WeFood-myymälässä käy kuhina jo ennen avaamista. Vapaaehtoiset täyttelevät hyllyjä, tarkistavat ja hinnoittelevat tuotteita. Päivämäärältän vanhentuneita elintarvikkeita on haettu marketeista. Myyntiin voi tulla myös pakkaukseltaan vaurioituneita tai pintaviallisia tuotteita.

Tänään pakasteessa on kilokaupalla leipää, joka jäi leipomossa hieman pehmeäksi. Limput täytyy vielä laittaa uuniin viideksi minuutiksi.

– Saimme leipää 12 pellillistä. Se on syömäkelpoista ensi vuoteen, kertoo myymälän johtaja Jane Duncker. Hän työskentelee palkollisena Danish Church Aid-kansalaisjärjestössä.

Kööpenhaminassa avataan syksyllä toinen hävikkimarket. Kuva: Jacob Crawfurd

Pähkinöissä kuoret ja meloneissa lehtiä

Tänään valikoimassa on vesimeloneita ja kurpitsoita. Pakasteessa on kilon ranskanperunapusseja, jotka maksavat runsaan euron. Perinteisen lasisen limsapullon saa vajaalla eurolla. Myyntiin kelpaa myös erä pähkinöitä, joissa on kuoret. Niitä ei voi myydä, koska niiden piti olla kuorettomia.

Yleensä hinnat ovat ovat alle puolet kaupan hinnoista. Erityisesti vihannekset ovat erittäin halpoja, kertoo Jane Duncker.

Idea WeFood-ruokamarketin perustamisesta syntyi yhdistämällä ensimmäisen maailman ruokahävikki ja kolmannen maailman moninainen pula. Danish Church Aid-kansalaisjärjestö toimittaa elintarvikkeiden myymisestä saatavan tuoton kehitysyhteistyöprojekteihin esimerkiksi Afrikassa.

Eläkkeellä oleva Grete on entinen opettaja. Vapaaehtoistyö tuo vaihtelua vapaaherrattaren päiviin. Hän käy marketissa kerran viikossa. Kuva: Jacob Crawfurd

Sosiaalisen vastuun market kaikille

Samalla periaatteella toimii kauppoja muun muassa Bostonissa Yhdysvalloissa. Tanskan mallissa ostoksille pyritään houkuttelemaan myös keskiluokkaa, ei ainoastaan vähävaraisimpia asiakkaita. Keskusteluissa on todettu, että ruokahävikkiä on riittämiin, vaikka sitä jaetaan myös esimerkiksi 6 000 kodittomalle ihmiselle.

– Teemme yhteistyötä toisen, ruokaa jakavan järjestön kanssa. Kun saimme ison määrän porkkanoita ja niitä jäi yli, soitimme ja kysyimme heiltä, onko kasviksille tarvetta.

Tanskalainen heittää yli 50 kassillista ruokaa hukkaan

Jane Duncker selittää ajattelutavan Tanskassa muuttuneen, ihmiset ajattelevat paitsi syömistä myös kuluttamista entistä enemmän. Eteläisimmässä pohjoismaassa onkin pystytty karsimaan ruokahävikkiä neljänneksellä, silti määrät ovat suuria. Suomalainen on pohjoismaisen perheen tunnollisin jäsen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun mukaan tulee vielä koko elintarvikeketju ja esimerkiksi työpaikat, ruokahävikki kolminkertaistuu.

Kööpenhaminalainen Katrine on tullut ostoksille kahden ruotsalaisen ystävättärensä kanssa. Ostoskoriin löytyy juomatölkkejä. Juutinrauman ja sillan toisella puolella vastavaa kauppakonseptia ei vielä ole.

– Asun lähistöllä ja halusin tulla katsomaan valikoimaa. Nyt olen itseasiassa muuttamassa pois, mutta jos tämmöinen avattaisiin uudelle asuinalueelle, kävisin siellä varmasti.

Omaa jääkaappiaan parikymppinen Katrine pitää tarkasti silmällä ja heittää pois mahdollisimman vähän.

Amagerissa asuva Katrine katselee valikoimaa. Kaakao ei pilaannu, vaikka paketti olisikin hieman vaurioitunut. Kuva: Jacob Crawfurd

WeFood-konsepti on laajenemassa, suunnitteilla on toinen myymälä Kööpenhaminaan syksyllä ja kolmas Århusiin ensi keväänä.