1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pesäpallotuomarit ottavat mallia maailmalta – testaavat lajille uutta laitteistoa

Superpesistä viheltävillä tuomariryhmillä on tällä kaudella käytössään radiopuhelinjärjestelmä. Kyseessä on uusi kokeilu, jonka toivotaan nopeuttavan peliä. Syöttötuomari Jesse Mäkinen on saanut laitteiston käytöstä myönteisiä kokemuksia. Hän myös myöntää, että radiopuhelimien laajamittaisemmassa käyttöönotossa on vielä omat haasteensa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

– Valkoinen rikki. Joo on hyvä.

– Kentässä on.

Syöttötuomari Jesse Mäkinen höpisee itsekseen Joensuun Mehtimäen pesäpallokentän kotipesässä kesken kiihkeän Superpesis-ottelun. Ainakin siltä se saattaa monesta näyttää.

Lähempää tarkasteltuna voidaan kuitenkin huomata, että Mäkisellä on päässään pieni kuuloke ja mikrofoni. Laitteiden avulla hän on jatkuvassa yhteydessä muihin ottelun raitapaitoihin.

Joitakin estämistilanteita olemme voineet tuomita aikaisempaa nopeammin.

Jesse Mäkinen

Laitteisto ja sen käyttötarkoitus vastaavat paljolti radiopuhelinjärjestelmää, jota monet jalkapallotuomarit ympäri maailmaa käyttävät.

– Tarkoitus on vähentää tuomaripalavereja ja sitä kautta jouhevoittaa peliä. Esimerkiksi joitakin estämistilanteita olemme voineet tuomita aikaisempaa nopeammin. Ei ole tarvinnut joukkueiden juoksujuhlintoja keskeyttää enää niin usein, kun tilanne on ollut jo kaukaa selvä, Jesse Mäkinen kertoo.

Testing, testing...

Loimaalainen Mäkinen kuuluu kommunikointijärjestelmää testaavaan neljän tuomarin ryhmään. Ryhmä on käyttänyt perinteiselle lajille uutta teknologiaa hallikaudesta lähtien.

– Kokemukset ovat olleet hyviä. Otteluvalvojallakin on oma yhteytensä ja hän kuulee tuomareiden välisen keskustelun. Tämä on parantanut otteluvalvojan antamaa palautetta.

Pelaajilta Mäkinen ei vielä ole varsinaista palautetta saanut.

– Ehkä luottamus tuomareiden ratkaisuihin on parantunut, kun pelaajat huomaavat, että tuomarit käyvät keskusteluja keskenään, Mäkinen pohtii varovaisesti.

Jesse Mäkinen on pelin aikana jatkuvassa yhteydessä tuomarikolleegoihinsa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Superpesiksessä on kaudella 2016 toinenkin tuomariryhmä, joka käyttää radiopuhelinjärjestelmää jokaisessa ottelussaan. Lisäksi on olemassa vielä yksi laitesarja, jota muut tuomariryhmät kierrättävät keskenään.

Syöttötuomari Mäkinen uskoo, että vasta muutaman vuoden päästä jokainen Superpesiksen tuomari supisee omaan mikrofoniinsa.

– Paljon on vielä testattavaa. Järjestelmää pitää päästä kokeilemaan jokaisella pelipaikkakunnalla. Lisäksi tämä voi olla myös rahasta kiinni. Yksi laitesetti, jossa on salatut kanavat maksaa noin 1 800 euroa ja tuomariryhmiä on 14, Mäkinen sanoo.