Hituran kaivosta voidaan kaupata korkeintaan vuosi – "Menot alueesta kymmeniä tuhansia kuukaudessa"

Nivalassa viime marraskuussa konkurssiin ajautuneelle Hituran nikkelikaivokselle etsitään edelleen ostajaa. Aika alkaa käydä vähiin, sillä kaivoksen ympäristöturvallisuudesta huolehtiminen maksaa konkurssipesälle ja valtiolle kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa.

Kotimaa
Kuvassa ilmakuva Hituran nikkelikaivoksesta Nivalassa
Belvedere Mining Oy

Kaivosyhtiö Belvedere Mining hakeutui konkurssiin viime vuoden lopulla, mutta konkurssipesä toivoo parin ostajaehdokkaan kanssa käytävien neuvottelujen päättyvän hyvin.

– Toivo kaivoksen myynnistä elää edelleen. Ostajaa voidaan odotella korkeintaan vuosi tai puoli vuotta, arvioi konkurssipesän hoitaja Salla Suominen. Jos uutta omistajaa ei löydy, kaivos suljetaan.

Ympäristöviranomaisen mukaan kaivos ei aiheuta erityistä ympäristöriskiä. Alueen turvallisuudesta huolehtii kuusi kokenutta työntekijää.

– Kaivos on tiukasti Elyn valvonnassa ja riskit ovat hallinnassa, sanoo Ely-keskuksen Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Jonas Liimatta.

Toivo kaivoksen myynnistä elää edelleen. Ostajaa voidaan odotella korkeintaan vuosi tai puoli vuotta.

Salla Suominen, konkurssipesän hoitaja

Elyn valvojat ovat vierailleet alueella keväällä useaan otteeseen ja toukokuussa kaksi kertaa.

– Viime keväänä lähialueelle pölynnyttä rikastehiekka-allasta on kalkittu tänäkin keväänä. Altaan pintaan on myös kylvetty ruohoa, mikä sitoo pölyä. Pölyämisongelmalta on nyt siis vältytty, kertoo Liimatta.

Myös altaissa olevia vesiä on juoksutettu tänäkin keväänä lähivesiin, eikä mitään poikkeavaa ei ole havaittu.

Hituran vedet sisältävät jonkin metalleja eli muun muassa nikkeliä ja sulfiittia, joita käsitellään kemikaaleilla.

Erimielisyyttä sulkemissummasta

Hituran alue on tällä hetkellä kaivosyhtiölle kuluerä.

Konkurssinpesälle ja valtiolle koituu laskua kaivosalueen vesien puhdistuksesta ja patoturvallisuudesta. Suurimmat kulut kertyvät kuuden työntekijän palkoista ja kemikaalikustannuksista.

Päätöstä kaivoksen sulkemistavasta tai arviota sen kustannuksista ei ole vielä olemassa, sillä yhtiö on valittanut Aluehallintoviraston sulkemispäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kaivos on tiukasti Elyn valvonnassa, eikä riskejä tällä hetkellä ole.

Jonas Liimatta, johtaja, Ely-keskus

Avi vaatii muun muassa huomattavasti suurempaa summaa varattavaksi kaivoksen sulkemiseen kuin, mitä yhtiö ehdottaa.

– Avi haluaa kaivoksen sulkemiseen 4,2 miljoonan euron vakuussumman, kun kaivosyhtiön ehdotus on puolet pienempi eli noin 2 miljoonaa euroa, arvioi Jonas Liimatta Elystä.

Lisäksi erimielisyyttä on myös sulkemiseen liittyvissä ratkaisuissa. Hallinto-oikeus päättää asiasta syksyyn mennessä.

Kaivoksen sulkeminen olisi pitkä, monivuotinen urakka. Se saattaa kestää arviolta 2–5 vuotta, sillä 100 hehtaarin rikastushiekka-alue pitää peittää uusilla maamassoilla ja lisäksi kaivosalueen vedet on johdettava jatkossakin jonnekin.

Malmin louhinta ja rikastus ovat olleet kaivoksella keskeytyksissä jo reilut kaksi ja puoli vuotta. Pohjois-Pohjanmaan Ely:ssä valmistaudutaan jo sulkemissuunnitelman päivittämiseen.