1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

"Suomalainen mies ei ole enää mies ollenkaan" – showpainija Michael Majalahti haluaisi täräyttää suomalaisia nuijalla

Showpainija Michael Majalahdesta kertova dokumentti tutkii paitsi näyttävää lajia myös nykypäivän Suomessa elävää luolamiestä. Miesten asemaa perheenpäänä korostava ja sateenkaarikulttuuria vastustava Majalahti uskoo herättävänsä ristiriitaisia tunteita elokuvakatsojissa.

Spandex Sapiens elokuvan kuva.
Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat showpainija Michael Majalahti ja hänestä elokuvan ohjannut Oskari Pastila.

Koulukiusatusta pojasta supersankarihaaveiden kautta showpainin mestariksi – tästä lähtökohdasta kerrotaan tarina Michael Majalahdesta Spandex Sapiens -dokumentissa. Kanadassa suomalaisvanhemmille syntynyt ”StarBuck” Majalahti näyttää elokuvissa kovia otteitaan ja saa tälliä päähän. Samalla hän arvostelee sekä kehässä että sen ulkopuolella sukupuolten tasa-arvoa ja sateenkaarikulttuuria.

Suomessa showpainia harrastetaan pienen piirin parissa. Varsinaista bisnestä laji on Yhdysvalloissa, Japanissa ja Meksikossa.

– Laji on hyvin fyysinen urheiluviihteen muoto. Suomalaiset mieltävät, että on olemassa joko puhdasta urheilua tai sitten viihdettä. Ammattipaini tai suomalaisittain showpaini on jostain siitä välistä. Se on oma saarekkeensa. Sitä ei voi verrata nyrkkeilyyn tai teatteriin, vaikka siinä on elementtejä niistä, sanoo Majalahti Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Suomalainen showpainielämä on kaikkea muuta kuin glamouria

Henkilökuvan ohella dokumentti kuvaa kiinnostavasti lajin näyttävyyden ja sen Suomessa harjoittamisen ristiriitaa. Glamour on kaukana, kun otellaan pienissä ja hikisissä saleissa ja treenataan välissä parkkipaikalla.

Elokuvantekijälle Majalahti on herkullinen tapaus: löytyy testosteronia pullisteleva imago ja vaarallinen laji, mutta myös helluntalaissaarnaaja-isä ja vahvoja kannanottoja suomalaisen yhteiskuntaan.

Ohjaaja Oskari Pastila teki ensimmäisen dokumenttinsa koripallojoukkueen takahuoneissa ja törmäsi urheiluympyröissä showpainiin. Spandex Sapiesin punaisen langan löytämien vaati kypsyttelyä.

– Kuvasimme noin viisi vuotta. Toisen vuoden kohdalla ryhdyimme käsikirjoittamaan. Haimme aika paljon sitä, mihin keskitymme, sanoo Pastila.

Oskari Pastila ja Michael Majalahti. Kuva: Yle

Kehästä parisuhteeseen ja helluntalaisseurakuntaan

Loppupuolella elokuvaa Majalahti ottaa matsia transsukupuolisen showpainijan Jessica Loven kanssa. Ottelijoiden arvomaailmat ovat täysin vastakkaiset.

– Olen luolamies, olen aina tiennyt sen ja uskonut mustavalkoisiin periaatteisiin. Nykymaailmassa kaikki sateenkaarenvärit ovat läsnä, kaikki on moraalisesti häilyvää. Minä en usko sellaiseen maailmaan. Edustan vanhakunnan miesidylliä, sitä samaa löytyy vaikkapa Rambo-elokuvistakin, sanoo Majalahti.

Showpainijan mielestä suomalainen mies ei ole nykypäivänä enää mies.

– Se on kamala tragedia. Miehet ovat täysin kateissa oman miehisyytensä kanssa samoin kuin naiset ovat kateissa oman naisellisuutensa kanssa. Minä en sorra ketään, mutta en sulata kaikkea.

Majalahden mielestä naisen paikka on kotona

Spandex Sapiens seuraa showpainijaa läheltä, myös parisuhteissa. Naisen paikka Majalahden mielestä on miehen rinnalla ja kotona odottamassa.

– Entinen tyttöystävä otti joissain vaiheessa aika paljon stressiä elokuvasta. Hänen mielestään filmattiin liian läheltä ja liian pitkään. Voin ymmärtää naisen näkökulmaa tässä.

Dokumentissa myös Majalahden vanhemmat ovat esillä, ja showpainijan konservatiivinen maailmankuva avautuu.

– Isäni ammatti saarnaajana voi herättää tunteita. Varsinkin kun emme enää elä missään kristillisessä yhteiskunnassa Suomessa. Äidilläni on alzheimer, hän on vakavasti sairas, mutta sitä ei välttämättä elokuvasta ymmärrä. Dokumentissa mennään hyvin syvissä vesissä, Majalahti kertoo.